Hakola Filippa Green -vuodesohva vaaleanpunaisella Urban-kankaalla

Vastuullisuus

Meille vastuullisuus on tapa olla olemassa ja ikuinen kehityskohde, ei päämäärä. Tavoitteenamme ei ole olla täydellisiä, vaan kehittyä ja oppia joka päivä. Tervetuloa seuraamaan matkaamme vastuullisuuden polulla.

Vastuullisuuskatsaus 2021
Vastuullisuuskatsaus 2020

Vastuullisuus

Meille vastuullisuus on tapa olla olemassa ja ikuinen kehityskohde, ei päämäärä. Tavoitteenamme ei ole olla täydellisiä, vaan kehittyä ja oppia joka päivä. Tervetuloa seuraamaan matkaamme vastuullisuuden polulla.

Terveisiä Jurvasta

Vastuullisuus on dna:ssamme, ja se kumpuaa jo tuotteen ajattomasta ja käyttäjälähtöisestä muotoilusta. Meitä ei ohjaa raha, vaan reiluus ja halu tehdä asioita toisin. Me haluamme valmistaa kauniita ja kestäviä huonekaluja mahdollisimman lokaalisti. Ja aina vähän yli odotusten. Haluamme että huonekalumme tuovat muotoilullaan käyttäjälleen iloa ja ovat niin kestäviä, että ne säilyvät sukupolvelta toiselle.

Lokaali valmistustapamme sekä kotimaiset yhteistyökumppanit takaavat sen, että tuotteen valmistuksesta sekä kuljettamisesta asiakkaalle syntyy pienempi kuormitus ympäristölle. Valmistusmateriaalit tulevat meille niin läheltä kuin mahdollista, suurimmaksi osaksi Suomesta. Materiaalihankinnoissa meille tärkeintä on laatu, sillä oikeasti kestävä tuote on kaikista vastuullisin tuote.

— Annaleena Hakola, Hakolan luova johtaja.

Hakola Bobo Wool -nojatuoli ja toimitusjohataja Annaleena Hakola

Haluamme taistella kertakäyttökulttuuria vastaan

Kotimaisuus, laatu, kestävyys ja käsityön arvostus ovat olleet toimintamme perusta vuodesta 1963 alkaen.

Vastuullisuusvisiomme on olla maailman reiluin designbrändi, joka on tunnettu rohkeudestaan toimia toisin. Tavoitteenamme on olla kestävän kehityksen edelläkävijä, joka haastaa myös muita alalla vastuulliseen toimintaan. Tuotteiden valmistajana kannamme vastuun ympäristöstä ja tulevista sukupolvista ja pyrimme parantamaan läpinäkyvästi toimintamme vastuullisuutta.

Arvomme ohjaavat kaikkea mitä teemme

Me olemme uteliaita. Jatkuvasti. Haluamme katsoa kulman taakse. Innostumme uudesta, tartumme, tutkimme ja sovellamme. Pysymme itsenämme, mutta etsimme jatkuvasti uutta – läheltä ja kaukaa.

Me haluamme tehdä planeetastamme paremman paikan. Rimamme kohoaa jatkuvasti, mutta tiedämme, että luonto on aina yläpuolellamme Haastamme itseämme olemaan parempia – samoin kuin muitakin.

Tämä kaikki mitä teemme on tärkeää. Sydämen asioita. Mutta. Ei se niin kauhean vakavaa ole. Ei mustavalkoista niinkään – pinkkiä pikemminkin. Täysillä tehdään, mutta yhtä paljon myös nautitaan.

Rehtiys ja reiluus ovat asuneet meissä alussa asti. Voit aina luottaa paitsi käsintehtyyn sohvaamme myös kätemme tekemään puristukseen Sovittu pitää. Luvattu tehdään. Eikä kaveria jätetä.

Hakola Lazy Velvet 3:n istuttava sohva roosan värisellä Musone-kankaalla

Merkityksellä muotoiltu

Tuotteemme syntyvät suomalaisten muotoilijoiden ja jurvalaisten tekijöiden vuoropuheluna. Hyödyntämällä muotoilua vastuullisuuden ja elinkaariajattelun perustana saamme kauaskantoisimmat vaikutukset.

Teemme töitä lahjakkaiden muotoilijoiden kanssa, jotka jakavat ympäristöä kunnioittavan arvopohjan kanssamme. Yhdessä kehitämme uudenlaista, vastuullista muotoiluperinnettä. Tekijät otetaan varhaisessa vaiheessa muotoiluprosessiin mukaan ja ratkaisuissa kunnioitetaan käsityöläisten pitkää kokemusta huonekalujen valmistamisesta.

Pitkäikäistä iloa

Toimintamme perustuu ajattomaan ja kestävään muotoiluun.

Kalusteiden hoitaminen pidentää niiden käyttöikää ja samalla pienentää niiden elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia. Kaikissa kangassohvissa ja -nojatuoleissamme suunnittelun lähtökohtana on irroitettava ja helposti huollettava verhoilu. Koko sohvaa ei tarvitse uusia kankaan kuluessa, vaan pelkän irtopäällisen voi vaihtaa. Lisäksi irrotettavat päälliset mahdollistavat pesun kotikoneessa ja laadukkaat materiaalit kestävät kovaakin kulutusta. Irtopäällisten lisäksi tarjoamme huonekaluihimme erilaisia varaosia, kuten jalkoja ja sohvatyynyjä. Tarjoamme lisäksi myös tahranpoisto- ja hoitotuotteita sekä -palveluita ja meillä on kattavat huolto-ohjeet.

Hakola Bobo Wool -nojatuoli havun värisellä Hallingdal-kankaalla

Kunnianosoitus käsityölle

Samalla kun luomme uudenlaista suomalaista muotoiluperinnettä, olemme ylpeitä pohjalaisista juuristamme. Jurvassa on pitkät perinteet laatuhuonekalujen valmistuksesta, kotimainen käsityö onkin Hakolan olemassaolon perusta. Paikallisen tuotantoverkoston kehittäminen ja jatkuvuus on meille ehdottoman tärkeää.

Kaikki kalusteemme tehdään alusta loppuun Suomessa meillä työskentelevien ompelijoiden, verhoilijoiden, puuseppien sekä muiden paikallisten ammattilaisten yhteistyönä. Yhden Hakola-sohvan valmistukseen tarvitaan noin yhdentoista käsityöläisen ammattitaitoa.

Fiksu resurssien käyttö

Tehtaassamme valmistuu vuosittain n. 9000 laadukkaista ja kestävistä materiaaleista valmistettua tuotetta. Kaikki sohvat, nojatuolit ja Woody-pöydät valmistetaan tilauksesta, jolloin vältämme ylituotannon.

Hankimme käyttämämme materiaalit aina mahdollisimman läheltä ja suurin osa käyttämistämme materiaaleista tuleekin Suomen sisältä. Valitsemme sertifioituja materiaaleja aina, kun se on mahdollista.

Teemme jatkuvasti töitä, jotta pystyisimme vähentämään ympäristökuormitustamme entisestään parantamalla tehtaan tuotantomme resurssitehokkuutta. Etsimme myös vastuullisempia materiaaleja sekä uusia tapoja, joilla voimme kierrättää tuotannossa syntyviä sivuvirtoja.

Selkoa sertifikaateista

Hakola Huonekalu Oy:lle myönnettiin Avainlippu- ja Design From Finland -merkit vuonna 2015. Tuotteillamme ja materiaaleillamme on myös useita muita sertifikaatteja, joihin voit tutustua tarkemmin vastuullisuuskatsauksessamme.

Hakola Woody-pöytä tammi

Muovi minimitoissa

Pyrimme minimoimaan pakkausmuovin kulutusta kestokuljetuskassien avulla. Kestokasseissa sohvat kulkevat Jurvasta asiakkaidemme olohuoneisiin yhä uudelleen ja uudelleen, näin sohvia ei tarvitse suojata kertakäyttöisellä muovilla kuljetuksen ajaksi. Kestokassien määrää on kasvatettu tasaiseen tahtiin ja niiden avulla kertakäyttömuovin kulutusta on saatu pienennettyä huimasti. Esimerkiksi vuoden 2021 aikana kertakäyttömuovia säästettiin kestokuljetuskassien avulla 12 672 m² verran. Kehitämme myös voimapaperipakkausta, jotta voisimme lähitulevaisuudessa luopua kokonaan kierrätysmuovista pakkausmateriaalina.

Tuotannon ja logistiikan ympäristövaikutukset

Olemme tehneet konkreettisia muutoksia tehtaallamme Jurvassa. Energiankulutusta on saatu vähennettyä tuotantomäärien merkittävästä kasvusta huolimatta. Tällä hetkellä tehdas lämpenee sekä puupelleteillä että ilmalämpöpumpulla. Tehtaalla on siirrytty käyttämään LED-valaistusta ja myös uutta, energiatehokkaampaa koneistoa on hankittu.

Tehtaalle asennettiin aurinkopaneelit keväällä 2020. Aurinkopaneelit kattavat käytännössä kaiken sähköntarpeemme.

Kuljetuksista vastaavat pääsääntöisesti yhteistyökumppanimme Hakonen ja Posti. Hakonen optimoi kuljetukset päästöjen vähentämiseksi ja tehokkuuden parantamiseksi. Käytössä on uudet ja käyttötarkoitukseen oikean kokoiset ajoneuvot ja ajoreitit suunnitellaan mahdollisimman tehokkaiksi. Hakonen on saanut Ekokompassi-ympäristösertifikaatin ensimmäisenä kuljetusyrityksenä Suomessa. Hakonen voi kierrättää toimituksen yhteydessä asiakkaan vanhan sohvan energiajätteenä.

Loppuvuodesta 2021 sovimme yhteistyöstä Mjukin kanssa, joka tarjoaa asiakkaillemme uusia mahdollisuuksia vanhojen huonekalujen kierrättämiseen. Yhteistyö käynnistyy alkuvuodesta 2022.

Sohva, jolla löhöillään hyvällä omallatunnolla

Kun köllähdät pitkän päivän jälkeen väsyneenä sohvalle, mietitkö kuka sohvasi on valmistanut ja millaisista materiaaleista? No, harvapa miettii, mutta kuten kaikessa tuotannossa, myös sohvan kohdalla tuo on kysymys, joka pitäisi esittää – ainakin silloin, kun on sohvaa hankkimassa.

Lue lisää
Reijo ja Ari Kangasniemi

”Valmistamme Hakolalle sohvien runkoja käsityönä verstaallamme puolen tunnin ajomatkan päässä Hakolan tehtaalta. Olemme tehneet runkoja Hakolalle jo Eeron ajoista lähtien, ja tällä hetkellä meillä työskentelee Kangasniemiä kahdessa polvessa.”

Lue lisää
Kestokuljetuskassit

Tavoitteenamme on suunnitella ja valmistaa mahdollisimman pitkäikäisiä huonekaluklassikoita, jotka valmistetaan ympäristöä kunnioittaen. Nyt haluamme nostaa myös kuljetusketjun tuotteiden ansaitsemalle vastuulliselle tasolle.

Lue lisää
Petri Karjalainen

”Puusepän ammatti ei ollut minulle itsestäänselvä valinta, ja koen olevani onnekas saadessani työskennellä alalla jota rakastan. Puun työstäminen ja valmiin tuotteen viimeistelytyö on erittäin palkitsevaa.”

Lue lisää
Pasi Lyyluoma

”Ymmärrys sekä puusepäntyöstä että ompeluvaiheesta antaa perspektiiviä työhön ja tekee siitä mielenkiintoista. En voisi kuvitella tekeväni työtä muuten kuin käsilläni, on antoisaa nähdä välittömästi työnsä tulokset.”

Lue lisää