Sohva, jolla löhöillään hyvällä omallatunnolla

TUOTANTO JA VASTUULLISUUS

Sohva, jolla löhöillään
hyvällä omallatunnolla

Kun köllähdät pitkän päivän jälkeen väsyneenä sohvalle, mietitkö kuka sohvasi on valmistanut ja millaisista materiaaleista? No, harvapa miettii, mutta kuten kaikessa tuotannossa, myös sohvan kohdalla tuo on kysymys, joka pitäisi esittää – ainakin silloin, kun on sohvaa hankkimassa. Kun monen tuotteen alkuperästä on vaikeaa löytää tietoja ja vastuullisuus on lähinnä iso kysymysmerkki, on varsin ilahduttavaa, että joukosta löytyy myös yritys, jonka arvoissa vastuullisuus on keskiössä ja jonka tuotantoprosessi on alusta loppuun saakka läpinäkyvä ja ekologisuus edellä suunniteltu.

Kirjoittaja Ami Värtö yhteistyössä Minskan kanssa

Hakola Sohvan matka: valmistu, materiaalit ja pakkaus

Hakola – kotimaisen käsityöperinteen vaalimista ympäristöä kunnioittaen

Hakola on valmistanut sohvia ja huonekaluja eteläpohjalaisessa Jurvassa jo yli 50 vuotta. Ympäristön kunnioittaminen ja kotimaisen käsityöperinteen säilyttäminen ovat olleet Hakolan ydinarvoja perustamisesta tähän päivään. Kertakäyttökulttuurin ja ulkomaille siirtyvän halpatuotannon yleistyessä on Hakola uinut arvojensa ohjaamana rohkeasti vastavirtaan ja halunnut valmistaa pitkäikäisiä ja laadukkaita sukupolvelta toiselle kestäviä huonekaluja kotimaisin voimin lähituotetuista materiaaleista. Kun koko tuotanto sijaitsee Suomessa, on tuotantoketjun läpinäkyvyys helppo varmistaa. Kotimaisuus luo myös kaivattuja työpaikkoja alansa ammattilaisille.

Hakolan sohvan matka: kuljetus, suojaus, huolto ja päivitys

Syleilevien hetkien sohva syntyy vastuullisista materiaaleista

Vastuullisuus ja ekologisuus ohjaa Hakolan toimintaa tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. Sohvat valmistetaan tilauksesta asiakkaan toiveen mukaan eli mahdollinen hukka minimoidaan jo tässä vaiheessa, kun sohvia ei valmisteta varastoon odottamaan mahdollisia ostajia. Materiaalit hankitaan pääsääntöisesti maantieteellisesti läheltä ja materiaalivalinnoissa hyödynnetään muun muassa teollisuuden ylijäämää ja kierrätysmateriaaleja. Sohvarungon massiivipuu on kasvanut Etelä-Pohjanmaalla ja runkoihin käytettävä koivuvaneri on puuteollisuuden ylijäämämateriaalia. Selkätyynyihin on valittavissa 100 % kierrätetyistä PET-pulloista valmistettu täyte.

Kaunis voi olla myös kestävää ja turvallista

Verhoilukankaat on valittu niin, että ne ovat kestäviä, helppohoitoisia ja turvallisia. Verhoilukankaiden valmistajat ovat vastuullisia, pääosin eurooppalaisia perheyrityksiä. Muut materiaalit, kuten vanutäytteet ja vaahtomuovit, tilataan kotimaisilta valmistajilta. Kun materiaalit ovat helppohoitoisia ja kestäviä, niiden puhdistukseen riittää useimmiten pelkkä vesi. Esimerkiksi suositussa SOFT-kankaassa on näkymätön molekyylikerros, joka estää lian pääsyn kankaaseen ja jopa kahvitahrat ovat puhdistettavissa pelkällä vedellä. Voisi luulla, että tällainen kangas on täynnä ties mitä arveluttavia kemikaaleja, mutta kangas on valmistettu OEKO TEX 100-standardin mukaisesti, eikä se sisällä luonnolle haitallisia PFC-yhdisteitä. Myöskään homeenestoaineita ei Hakolan sohvissa käytetä, sillä Suomen sisällä tapahtuva rahtaus ei niitä tarvitse.

Kuljetusketjuunkin mahtuu ekotekoja, kun katsoo tekojaan rohkeasti uudelta kantilta

Hakolalta ympäri Suomea lähtevät sohvakuljetukset on optimoitu siten, että turhaa ajamista ei syntyisi. Kuljetusketjussa huomiota on kiinnitetty myös pakkausmateriaaleihin. Tehtaalta koteihin lähtevät sohvat käärittiin Hakolallakin vielä pari vuotta sitten muovikelmuihin, kunnes vuonna 2018 havahduttiin siihen, että muovikelmua kuluu vuodessa yli 2000 kiloa. Tavoitteeksi päätettiin ottaa muovijätteen vähentäminen ja jo saman vuoden lopulla kehitteillä olivat uudelleenkäytettävät kestokassit, joihin sohvat voidaan pakata kertakäyttöisen muovin sijaan. Jo seuraavana vuonna 2019 muovin kulutusta saatiin kestokassien avulla pienennettyä 30 prosenttia. Kestokassien tuotekehittely jatkuu yhä ja käyttöä laajennetaan jatkuvasti. Hakolan tavoitteena on lähivuosina toimittaa kaikki sohvat kestokasseihin pakattuna.

Tavoitteena sohva, joka kestää käyttöä vuosikymmenestä toiseen

Vastuullisuus ei suinkaan pääty vielä siihen, kun sohva päätyy uuden onnellisen omistajan olohuoneeseen. Koko tuotteen elinkaaren kattavan vastuullisuuden on nimittäin huomioitava myös se, mitä tuotteelle tapahtuu sen jälkeen, kun se on kannettu huonekaluliikkeestä kotiin. Helppohoitoisten ja kemikaalittomien materiaalien lisäksi Hakolan sohvan yksi tärkeä kriteeri on pitkäikäisyys. Kaikissa kangasverhoilluissa sohvissa on irtopäälliset ja iso osa päällisistä on vesipestäviä. Kaikki sohvat ovat korjattavia ja Hakola myy sohviin varaosia, kuten uusia tyynyjä tai jalkoja, jolloin yhden osan rikkouduttua ei tarvitse laittaa uusiksi koko kalustetta. Irtopäälliset ovat vaihdettavia ja niitä on tilattavissa myös jo mallistosta poistuneisiin sohviin, mikä on osoitus aidosti kestävästä ajattelusta. Näin ollen vanhakin sohva on freesattavissa uutta vastaavaksi vähäisellä ympäristökuormituksella. Nyt kun tiedät kaiken tämän, mietitkö seuraavan kerran sohvalle köllähtäessäsi, kuka sohvasi on valmistanut ja millaisista materiaaleista? Sohvilla nimittäin on eroa ja toisilla löhöillään monestakin syystä paremmalla omallatunnolla.

Lue alkuperäinen artikkeli täältä.

HAKOLAN TUOTTEITA:

1.590,00

LUE SEURAAVAKSI:

Sohva, jolla löhöillään hyvällä omallatunnolla

Kun köllähdät pitkän päivän jälkeen väsyneenä sohvalle, mietitkö kuka sohvasi on valmistanut ja millaisista materiaaleista? No, harvapa miettii, mutta kuten kaikessa tuotannossa, myös sohvan kohdalla tuo on kysymys, joka pitäisi esittää – ainakin silloin, kun on sohvaa hankkimassa.

Lue lisää
Kestokuljetuskassit

Tavoitteenamme on suunnitella ja valmistaa mahdollisimman pitkäikäisiä huonekaluklassikoita, jotka valmistetaan ympäristöä kunnioittaen. Nyt haluamme nostaa myös kuljetusketjun tuotteiden ansaitsemalle vastuulliselle tasolle.

Lue lisää
Petri Karjalainen

”Puusepän ammatti ei ollut minulle itsestäänselvä valinta, ja koen olevani onnekas saadessani työskennellä alalla jota rakastan. Puun työstäminen ja valmiin tuotteen viimeistelytyö on erittäin palkitsevaa.”

Lue lisää