Opas hyvän sohvan valintaan

Sohvan hankinta on iso asia. Se on yksi arvokkaimmista sisustushankinnoista ja erityisesti olohuoneen sohva määrittää vahvasti koko kodin tyyliä ja yleisilmettä. Sohvalla vietetään paljon aikaa, ja sen tulee kestää käytössä vuosia. Oikeanlaisen sohvan hankinta voikin tuntua yllättävän haastavalta.

Mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon sohvaa ostaessa? Kokosimme yhteen vinkkejä sopivan sohvan valintaa varten.

Opas hyvän sohvan valintaan

Sohvan hankinta on iso asia. Se on yksi arvokkaimmista sisustushankinnoista ja erityisesti olohuoneen sohva määrittää vahvasti koko kodin tyyliä ja yleisilmettä. Sohvalla vietetään paljon aikaa, ja sen tulee kestää käytössä vuosia. Oikeanlaisen sohvan hankinta voikin tuntua yllättävän haastavalta. Mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon sohvaa ostaessa? Kokosimme yhteen vinkkejä sopivan sohvan valintaa varten.

Kartoita sohvan tila ja käyttötarkoitus

Kun uuden sohvan hankinta tulee ajankohtaiseksi, on ensimmäiseksi syytä pohtia mihin tilaan ja tarkoitukseen sohva hankitaan. Jos halutaan sohva, johon koko perhe mahtuu loikoilemaan, on valinta reilunkokoinen kulmasohva tai divaani. Pienempään olohuoneeseen kokonsa puolesta sopivin on usein kolmen istuttava sohva yhdistettynä rahiin. Sohva – rahi yhdistelmä on hyvä vaihtoehto myös jos kulma- tai divaanisohva mietityttää ulkonäkönsä puolesta, rahin kun saa aina halutessaan siirrettyä syrjään. Jos taas sohvalla on tarpeen majoittaa satunnaisesti vierailijoita, kannattaa harkita vuodesohvaa.

Vinkki sohvan koon hahmottamiseen on asetella esimerkiksi sanomalehdistä lattialle sohvalle suunniteltuun paikkaan sen mittojen mukainen alue. Tämä auttaa usein hahmottamaan esimerkiksi sohvan syvyyttä tai divaaniosan pituutta pelkkää mittanauhaa tehokkaammin. Kannattaa myös muistaa, että myymälätilat ovat usein suurehkoja ja sohvat saattavat niissä vaikuttaa todellista pienemmiltä, joten kannattaa aina mitata tila, johon sohva on tulossa.

Olennainen kysymys on myös se, missä asennossa viihtyy sohvalla. Löhösohvaa etsivälle Lazy-sarja on varmasti mieleinen. Jos Lazyn istuinsyvyys tuntuu liian suurelta ja viihtyy sohvalla ryhdikkäämmässä asennossa, kannattaa tutustua Cosy Pocket- tai Bobo-sarjaan. Vuodesohvaa etsivän ykkösvaihtoehto on Filippa, mutta myös Lazy toimii hyvänä vieraspetinä syvyytensä vuoksi. Koska sohva on osa sisustusta vuosiksi eteenpäin, kannattaa kiinnittää huomiota sen ajattomaan muotoiluun. Erikoiset, juuri tällä hetkellä trendikkäät mallit saattavat alkaa ajan kuluessa kyllästyttämään.

Helppohoitoiset kankaat

Verhoilukangas on varmasti sohvan ilmettä eniten määrittävä yksittäinen tekijä. Kankaan valinnassa kannattaa jälleen kiinnittää huomiota omiin tarpeisiin, millaiseen käyttöön uusi sohva tulee ja kuinka kovaa kulutusta sen tulee kestää tulevat vuodet? Kankaan martindale-luku kertoo hankauksenkestosta. Normaaliin kotikäyttöön riittää mainiosti 20,000-25,000 martindalea, yli 25,000 täyttää jo kovan käytön vaatimukset. Julkitiloissa vaadittu hankauksenkesto on 50,000. Kaikki kankaamme on valittu vaativaa kotikäyttöä silmällä pitäen ja osassa kankaista martindale-luku yltää aina 100,000 asti. Tutustu valikoimastamme löytyviin kankaisiin ja niiden ominaisuuksiin täällä.

Lapsi- ja eläinperheisiin suosittelemme ensisijaisesti vesipestävää ja likaahylkivää, keinokuituista verhoilukangasta. Näitä kankaita kutsumme Easy Care -kankaiksi, joita valikoimassamme on neljä: Soft, Musone ja Urban. Lue lisää kankaistamme täällä.

Eläintalouksien suosikiksi on noussut lyhytnukkainen Musone-sametti, jossa ei ole lainkaan langanjuoksuja näkyvillä. Tämän takia sametit kestävät esimerkiksi koirien kynsiä paremmin kuin moni muu kangas. Myös samettimme ovat konepestäviä, mikä helpottaa lemmikin omistajan arkea.

Hakola Cosy Pocket 3:n istuttava sohva okran värisellä Soft-kankaalla.

Mistä tunnistaa laadukkaan sohvan?

Ensimmäinen asia, mistä tunnistaa hyvän sohvan on sen paino. Laadukkaassa sohvassa runko on massiivipuuta ja vaneria. Jousitus kulkee vaakatasossa, ja on jäykkä ja tukeva. Sohva kestää tarkastelua myös alhaalta päin katsottuna; rungon pohjan kuuluu myös olla verhoiltu.

Istuintyynyjen rakenne kertoo paljon sohvan laadusta. Huolella suunnitellussa sohvassa istuintyyny muodostuu useammasta eri vahvuisesta vaahtomuovista ja vanusta.

Hakolan sohvien selkätyynyjen täytteissä on Ecosupersoft-täyte, joka on valmistettu 100% kierrätetyistä PET-pulloista. Keinokuituinen Ecosupersoft sopii myös loistavasti allergiakoteihin sekä koteihin, joissa ei haluta käyttää eläinperäisiä tuotteita.

Kaikki selkätyynymme ovat lokeroitu, mikä estää täytteen valumista. 

Hakola Bobo Wool -nojatuoli havun värisellä Hallingdal-kankaalla

Ylellisyyttä luonnonmateriaaleilla

Villasekoitteet, puuvilla ja nahka ovat vaihtoehto luonnonkuituja suosiville. Suurilta osin luonnonkuituja sisältäviä materiaaleja kutsumme Naturals-kankaiksi. Naturals-kankaamme ovat erittäin kestäviä ja ylellisen tuntuisia. Villakankaat vaativat keinokuituista kangasta enemmän huolenpitoa, säännöllinen imurointi on edellytys villakankaan hyvänä pysymiselle ja vesipesun sijaan kankaalle suositellaan kemiallista pesua. Hyvin hoidettuna villakangas on kuitenkin käyttöiältään äärimmäisen pitkäikäinen. Villakangas sopii laatutietoiseen kotiin, jossa päivittäistä vaaraa tahriintumiselle ei ole. Teknisten ominaisuuksiensa ansiosta villakankaat sopivat myös julkitiloihin.

Hakola Nap-daybed sahramin värisellä Hallingdal-kankaalla.

Värin valinta ja irrotettavat päälliset

Verhoilukankaan värin valinnassa ohjeena on suosia klassisia värisävyjä, jotka luovat tasapainoisen pohjan muulle sisustukselle. Rohkea, makunsa hyvin tunteva sisustaja voi saada myös värikkäästä sohvasta pitkäikäisen kumppanin. Vuosien käyttöä kestämään suunnitellussa sohvassa kangasverhoilu on irrotettavissa sekä sohvatyynyistä että rungosta. Hakolan kaikissa kangassohvissa on kokonaan irroitettava verhoilu, nahkasohvissa verhoilu on kiinteä. Irtopäällisten hankinta koko sohvan uusimisen sijaan onkin vastuullinen tapa päivittää sisustusta. Myymme kaikkiin sohviimme irtopäällisiä, myös valikoimastamme jo poistuneisiin malleihin. Myös pienemmillä valinnoilla saa tuotua uutta ilmettä tilaan, kuten värikkäillä sisustustyynyillä tai uusilla sohvan jaloilla. Kaikissa sohvissamme on vaihdettavat jalat. Voit tilata kaikista kankaistamme ilmaiset näytteet kotiisi valinnan tueksi.

Toivottavasti sohvaoppaasta oli apua. Autamme mielellämme myös henkilökohtaisesti oikean sohvan valinnassa. Jos tarvitset apua, olethan meihin yhteydessä vaikka sähköpostitse info@hakola.fi tai tule käymään Hakola Shopilla!