Katariina Laakso

SUUNNITTELIJAT

Katariina Laakso

DROP-JAKKARA

Katariina Laakso on muotoilija, joka kaluste- ja tuotesuunnittelun lisäksi toimii myös tilasuunnittelijana erilaisissa julkisen ja yksityisen tilan projekteissa.

“Olen käytännönläheinen ja toimivuutta painottava suunnittelija, jolle tärkeintä on käyttäjän tarpeisiin vastaaminen sekä tuotteiden ja tilojen toimivuus niiden lopullisessa käyttötarkoituksessa. Myös materiaalien järkevä käyttö ja tuotteen sujuva valmistaminen on minulle hyvin tärkeää. Suunnittelen ensisijaisesti sellaisia tuotteita, joiden valmistuksesta olen itse mahdollisimman hyvin perillä.”

Hakolalle Katariina Laakso on suunnitellut Drop-jakkaran, joka valmistetaan Hakolan tehtaalla syntyvästä ylijäämämateriaalista. Ylijäävät hukkapalat antoivat jakkaralle selkeät raamit, joiden mukaan tuotteen muotokieli lähti muovautumaan. Jakkaran jalat ovat ylijäämäsaarnea, istuinlevy Day-nojatuolin ylijäämävaneria ja pehmusteet sekä verhoilukangas sohvien jämämateriaalia.

“Kävimme läpi, millaisia ylijäämäpaloja ja -materiaaleja eri tuotteista syntyy. Aivan aluksi tutustuin ylijäämäpaloihin sellaisenaan ja tutkin mallintamalla millaisia massavaihteluja eri paloja yhdistelemällä saa aikaiseksi.”

Muotoilija löysi erilaisten variaatioiden ja kokeilujen jälkeen tuotteelle sopivat mittasuhteet ja muodot, jotka muodostivat kokonaisuudesta tasapainoisen.

“Mietin tarkkaan esimerkiksi istuinpehmusteen paksuutta, muotoa ja verhoilua, sillä mitä yksinkertaisemmasta tuotteesta on kyse, sitä suuremmassa roolissa yksityiskohdat ja viimeistely ovat. Dropin muotokieli on pehmeän jykevä, johon raamikkaampikin kaveri uskaltaa istahtaa ensinäkemältä.” 

Tasapainoisen muotoilun lisäksi pinottavuus oli tärkeä ominaisuus, jolloin tuotetta voi helposti säilyttää useita päällekkäin. Tällöin se soveltuu hyvin kotien lisäksi myös myös julkitiloihin.

Suunnittelijana Laakso kokee vahvuutensa olevan rakenteiden, materiaalien ja valmistustapojen ymmärtämisessä. 

“Mietin aina jo suunnitteluvaiheessa mahdollisimman pitkälle miten tuote valmistetaan, ja miten se saadaan kestämään vuosikausien käyttöä. Hakolan kanssa näistä aiheista keskustelu oli hyvin konstailematonta ja sujuvaa ja tuntui, että ajatuksemme solahtivat yhteen mutkattomasti heti alusta saakka.”

Fanni Suvila ja Ines Wartiainen

Fanni Suvila ja Ines Wartiainen ovat suunnitelleet Hakolalle Round-pöytäsarjan. Round-pöytien nimi viittaa sohvapöydän keskeiseen sijaintiin istuinryhmässä.

Lue lisää
Jenni Pehkonen

Muotoilija, sisustusarkkitehti ja puutaiteen tekijä Jenni Pehkonen on huonekalujen lisäksi tullut tunnetuksi puureliefeistään. Momo-kaappi ja -senkki ovat Pehkosen ensimmäiset Hakolalle suunnittelemat tuotteet, joissa näkyy muotoilijan kiinnostus puun mahdollisuuksiin ja perinteiseksi miellettyjen puuntyöstötapojen käyttöön moderneilla tavoilla.

Lue lisää
Hanna Anonen

Palkittu muotoilija Hanna Anonen tunnetaan erityisesti kekseliäästä värien ja muotojen yhdistelystä. Laajasti kansainvälisessä mediassa noteerattu Anonen on suunnitellut Hakolalle yrityksen kaikkien aikojen ensimmäisen varjostimen, näyttävän Cocktailin.

Lue lisää