Eero Hakola

HAKOLA

Eero Hakola

OMAN TIENSÄ KULKIJA

Jurvan kunnassa Etelä-Pohjanmaalla on pitkät perinteet huonekalujen valmistukselle. Käsityöläisammattien suosio juontaa juurensa 1800-luvulle asti, jolloin puusepäntaito siirtyi isältä pojalle. Huonekaluja valmistettiin lähes joka talossa, ja parhaimmillaan Jurvassa toimi yli 60 huonekaluyritystä ja puusepänliikettä.

Eero Hakola

Vuonna 1911 Jurvaan perustettiin oma veistokoulu, jossa itseoppineet käsityöläiset pystyivät kartuttamaan ammattitaitoaan. Jurvalaisesta huonekalusta alkoi syntyä käsite, ja erityisesti paljon osaamista vaativasta koristeveistosta tuli sen ominaispiirre.

Hakolan tehtaalla

Jurvalaisen huonekaluteollisuuden kulta-aika koettiin 1960-70-luvuilla, jolloin pienet verstaat alkoivat laajentua tehtaiksi. Vuonna 1963 Jurvan Niemenkylässä myös Eero Hakola päätti perustaa huonekaluyrityksen. Hän aloitti huonekalujen valmistuksen pihapiirinsä navetassa, joka muutettiin verstaaksi. Kuten monet muutkin, Eero haki kaavat tuotteita varten naapuruston puusepiltä.

Pian Eero kuitenkin oivalsi, että hänen yrityksensä valttikortti voisi olla täysin omanlainen, muista erottuva mallisto. Yhdessä vaimonsa Raunin, taitavan ompelijan, kanssa Eero kehitti kattavan valikoiman verhoiltuja huonekaluja, joita hän itse myi suoraan asiakkailleen. Varhaisina maanantaiaamuina Eero lähti kotipihastaan huonekalukaupoille auto täynnä Hakolan puuseppien ja verhoilijoiden taidonnäytteitä, ja palasi vasta loppuviikosta kotiin.

Koppiauto
Sotien jälkeen vaurastuvaan Suomeen tarvittiin paljon uusia huonekaluja. Jurvalaiset huonekaluyrittäjät myivät tuotteitaan kiertämällä koppiautoillaan ympäri maata.

Eero suhtautui huonekalujen muotoiluun intohimoisesti. Inspiraatiota tuotteilleen hän haki Kööpenhaminan messuilta asti aikana, jolloin moni ei uskaltautunut lähimpää kaupunkia Vaasaa pidemmälle. Hakolan mallisto kehittyikin nopeasti kansainvälisempään suuntaan, ja 1980-luvun alussa tuotteita myytiin jo muuallekin Eurooppaan.

Eeron poika Jari siirtyi isänsä tilalle yrityksen johtoon 80-luvun puolivälissä, ja kauppa kävi koko ajan kasvavien huonekaluliikkeiden kautta.

Hakola koppiauto

Koko Suomea ravistellut lama muutti kuitenkin kaiken. Sen vanavedessä Suomeen saapui halpatuotantoa myyviä huonekaluketjuja, eikä kotimainen laadukas, mutta hintava huonekalu pystynyt kilpailemaan niitä vastaan. Monet perinteikkäät valmistajat joutuivat lopettamaan ja Hakolassa mietittiin samaa.

Globalisaation ja kulutustottumusten muutosten myötä Jurvassa oli vuosituhannen vaihteessa jäljellä enää kourallinen huonekalutehtaita. Lisäksi aiemman tekijäsukupolven vanhetessa harvalle tehtaalle oli löytynyt nuorta jatkajaa. Opiskeltuaan muotoilijaksi Jarin tytär Annaleena päätti alkaa uudistamaan perheyritystä yhdessä isänsä kanssa. Avaamalla oman verkkokaupan Hakola palasi juurilleen: myymään uudistuvaa mallistoaan suoraan asiakkaille ilman välikäsiä, aivan kuten Eero oli tehnyt jo 1960-luvulla.

Eero Hakola Kööpenhaminan messuilla
Inspiraatiota haettiin Kööpenhaminan huonekalumessuilta asti.

Hakolalle on tärkeää, että Jurvalainen huonekalutuotanto ja puuseppäosaaminen säilyy. Vanhojen perinteiden ympärille luodaan uusia, eikä uutta osaamista tai tekniikkaa pelätä. Tuotteet on laadukkaasti muotoiltu ja suunniteltu niin, että ne kestävät aikaa sekä ulkonäkönsä että kestävyytensä puolesta.

LUE SEURAAVAKSI:

Sari Holopainen aloittaa uutena toimitusjohtajana

Toimitusjohtajanamme vuodesta 2019 saakka toiminut Annaleena Hakola siirtää toimitusjohtajuuden kaupalliselle johtajallemme Sari Holopaiselle, joka tuli taloon Ikean kaupallisen johtajan paikalta vuonna 2020. Annaleena Hakola itse vastaa edelleen luovasta johdosta ja siirtyy nyt myös hallituksen puheenjohtajaksi.

Lue lisää
Jari Hakola

Jari Hakola johti sekä itse yritystä että Hakolan tehdasta melkein neljänkymmenen vuoden ajan. Nykyisin Jari toimii Hakolassa Senior Advisor -roolissa. Huonekalualan uudistajana toimiminen on vaatinut uskallusta yhdistää jurvalainen puuseppäosaaminen ja digitalisaation mahdollisuudet.

Lue lisää
Annaleena Hakola

Hakolan luova johtaja Annaleena Hakola vastaa työssään malliston, brändi-ilmeen ja markkinoinnin kehittämisestä. Yli viisikymmenvuotiaan perheyrityksen parissa työskenteleminen on ollut työntäyteistä, mutta palkitsevaa aikaa muotoilijalle, jonka katse on koko ajan eteenpäin.

Lue lisää