Kotimainen käsityö valmistuu yhdessä

Annaleenan kynästä

Kotimainen käsityö valmistuu yhdessä

Meillä on Hakolassa aina ollut halu tehdä asioita yhdessä. Perheenä olemme usein kokoontuneet yhteen koko ison suvun voimin, ja lapsuudesta muistankin parhaina juttuina joulut, kun pöytä oli serkkuja täynnä pelaamassa lautapelejä. Meillä on myös Etelä-Pohjanmaalla vahvasti voimissaan ”kökkä” eli talkooperinne, ja meidänkin kotitaloamme oli rakennusvaiheessa maalaamassa iso porukka ystäviä ja tuttavia. Meille on myös aina ollut tärkeää vieraanvaraisuus ja edelleenkin tehtaallamme vierailevat majoittuvat yleensä vanhempieni luona päästen nauttimaan pihasaunamme löylyistä ja äitini valmistamista illallisista.

Yhdessä tekeminen ja toisten auttaminen on ollut tärkeä arvo myös perheemme ulkopuolella. Kun paappani perusti Hakolan 60-luvulla, kaikki perustui Jurvassa pienellä paikkakunnalla yhdessä tekemiseen. Joku osasi jotain ja opetti sitten muita, työkaluja ja huonekalujen kaavoja lainattiin naapurille. Yhdessä tuumin mietittiin, miten huonekalut saadaan maailmalle: osa lähti ajamaan koppiautolla asiakkaiden luo toiselle puolelle Suomea, osa jäi nikkaroimaan, jotta myytävää oli seuraavaankin kuormaan.

Isäni aikana yhteistyö jurvalaisten yritysten kesken jatkui. Kilpailua ei mielestäni ollut, vaikka samalla alalla oltiinkin. 90-luvulla jopa viisi jurvalaista huonekaluyritystä Hakola mukaan lukien perustivat yhteisen markkinointiyrityksen, Junetin, jonka avulla ponnistettiin ulkomaanmarkkinoille hyvin tuloksin. Jokaisella oli oma erikoisosaamisalueensa: yksi oli hyvä tekemään kaappeja, toinen sohvia. Junet on loistava esimerkki yhdessä tekemisestä.

”Kun paappani perusti Hakolan 60-luvulla, kaikki perustui Jurvassa pienellä paikkakunnalla yhdessä tekemiseen. Joku osasi jotain ja opetti sitten muita, työkaluja ja huonekalujen kaavoja lainattiin naapurille.”

Vaikka Jurvassa on tällä hetkellä enää kourallinen huonekaluja valmistavia yrityksiä, on siellä edelleen aivan mahtava yhdessä tekemisen meininki. Osaamista ja halua tekemiseen löytyy, näkemystä ja muotoiluosaamista valitettavasti vain puuttuu. Meille tämä osaava verkosto on ollut elinehto. Jurvasta löytyy aina tekijä, jos omalla tehtaallamme ei osata. On mittaamattoman arvokasta, että tekijät ja raaka-aineet löytyvät läheltä, jo hiilijalanjäljenkin takia. Myös tuotekehityksessä se, että tekijät ovat lähellä on todella arvokasta ja meille selkeä kilpailuetu. Minua itseäni henkilökohtaisesti kauhistuttaisi tulevaisuuden kuva, jossa näitä pieniä tekijöitä ja osaamista ei Suomessa enää olisi.

Hakola juhlii tänä vuonna 60-vuotista taivaltaan ja sen kunniaksi vuoden teemamme on ”yhdessä”. Maailma on monin tavoin erilainen kuin vuonna 1963, mutta olemassaolomme syy ei ole muuttunut mihinkään. Haluamme olla maailman reiluin designbrändi: tehdä ihmisten kodeista ihanampia ja olla mukana säilyttämässä hienoa pohjalaista puuseppäperinnettä. Mikään näistä asioista ei onnistu yksin, vaan teemme sen yhdessä asiakkaidemme, työntekijöidemme ja käsityöläisten kanssa.
­

”Maailma on monin tavoin erilainen kuin vuonna 1963, mutta olemassaolomme syy ei ole muuttunut mihinkään. Haluamme olla maailman reiluin designbrändi: tehdä ihmisten kodeista ihanampia ja olla mukana säilyttämässä hienoa pohjalaista puuseppäperinnettä. Mikään näistä asioista ei onnistu yksin, vaan teemme sen yhdessä asiakkaidemme, työntekijöidemme ja käsityöläisten kanssa.”

Juhlavuoden uutuutemme alleviivaavat yhdessä tekemistä ja käsityöperinteiden säilymistä Suomessa. Kaikkien uutuustuotteiden valmistamiseen tarvitaan sellaista kädentaitoa, jonka osaamisen soisimme säilyvän Suomessa tulevaisuudessakin. Raitakankaat, joihin olemme pukeneet juhlavuoden kunniaksi kaikki klassikkosohvamme, kudotaan Lapualla, perheyritys Annalan kutomossa.

Jenni Pehkosen muotoilema Momo-sarja on kunnianosoitus pärekorien punomiselle, jolla on Suomessa pitkät perinteet, mutta jonka hallitsee enää kourallinen käsityöammattilaisia. Momo-tuotteiden ovet punoo käsin puuseppämme Pekka omalla tehtaallamme. Kolmas uutuutemme, muotoilija Katariina Laakson suunnittelema Drop-jakkara on valmistettu täysin tehtaamme tuotannon ylijäämämateriaaleista. Meillä on alusta saakka panostettu siihen, että tuotantoprosessimme olisivat mahdollisimman kestäviä ja kaikki materiaali hyödynnetään mahdollisimman pitkälle.

Yhdessä aiomme jatkaa vaaleanpunaista kapinaa kotimaisen käsityöperinteen ja innostavan uuden muotoilun puolesta myös tulevat vuosikymmenet.

UUTUUSTUOTTEITA
220,00
2.190,002.410,00
1.780,001.960,00
Hakola Friends: Pidot

Pidot on kahden ystävyksen Lillin ja Viivin yritys, joka järjestää kokkauskursseja vanhan lihakaupan tiloissa Helsingin Kampissa. 30-luvulla rakennetun talon kivijalassa sijaitsevan keittiön sisustus on rakentunut kerroksellisesti ajan kanssa tehdyistä löydöistä.

Lue lisää
Muotoilu pelastaa kotimaisen käsityön

Myymme lähes kaiken suoraan kuluttajalle, ilman välikäsiä. Se on samalla myös mahdollistanut tuotannon säilyttämisen Jurvassa. Tänäkin päivänä teemme kaikki tuotteemme edelleen käsityönä Jurvassa, aivan kuten paappani, 60 vuotta sitten Hakolan liiketoimintaa aloittaessaan.

Lue lisää
Manifesti yhteisen muotoilukulttuurin puolesta

Tämä teksti toimikoon manifestina onnellisen muotoilukulttuurin puolesta, jossa hyvä muotoilu kuuluu kaikille – niin lapsille, aikuisille kuin matkailijoille. Jos teemme kaikki yhdessä sen eteen töitä, uskon, että siitä tulee pian totta.

Lue lisää