Petra Lassenius: We-moduulisohva

SUUNNITTELIJAT

Petra Lassenius

Muotoilija Petra Lassenius on monille Hakolan asiakkaille tuttu rakastetun Day-nojatuolin ja -rahin suunnittelijana. Dayn jatkuvan suosion taustalla on tuolin ajaton muotokieli ja toisaalta siro koko, jonka ansiosta tuoli sujahtaa helposti kotiin kuin kotiin, jolloin se kulkee omistajansa mukana vaikka loppuelämän. Samat rakastetun klassikon ainekset ovat myös We:ssä, uudessa Lasseniuksen Hakolalle suunnittelemassa moduulisohvassa. 

We:stä Lassenius halusi monipuolisen ja muunneltavan kalusteen, joka Day-nojatuolin tapaan on helppo siirtää tilasta toiseen ja tarpeesta seuraavaan. Nimi We tulee ajatuksesta, että sohva on suunniteltu tuomaan ihmiset yhteen. We:n muoto ja muokattavuus antavat mahdollisuuden luoda kokonaisuuksia, joissa ihmiset viihtyvät yhdessä toistensa seurassa.

Hakolalla jokaista uutta tuotelanseerausta harkitaan tarkkaan, sillä tavoitteena on aina luoda aikaa kestäviä klassikoita, ei uutta uuden ilosta. Petra Lasseniukselle kestävyys ei tarkoita pelkkää ajatonta muotokieltä, vaan koko tuotteen elinkaaren ja kiertokulun suunnittelua.

“Kun kiertokulku on huomioitu, tuotteen materiaaleille voidaan sen loppupäässä antaa parhaassa tapauksessa uusi elämä. Ennen sitä on toki tärkeä yhteinen elämä tuotteen kanssa edessä.”

Elinkaariajattelu ohjasi vahvasti We-sohvan suunnittelutyötä. Vaikeasti kierrätettävän vaahtomuovin sijaan istuinosan pullea muoto saatiin aikaan pussijousituksella, mikä pienensi sohvaan tarvittavan vaahtomuovin määrää. Jousitus on lisäksi erittäin kestävä ja mukava käytössä. Lassenius näkeekin, että suunnittelijoilla on merkittävä rooli ekologisuuden edistämisessä design-alalla.

”Ajattelen, että muotoilijoiden rooli suunnitteluprosessissa kasvaa entisestään. Me voimme viedä alaa yhä kestävämpään suuntaan ja ottaa suunnittelussamme yhä paremmin huomioon esimerkiksi tuotteen ekologisuuden”, Lassenius toteaa.

Tulevaisuudessa Lassenius näkee myös kuluttajan yhä suuremmassa roolissa kestävyyden edistämisessä. Hänen mukaansa ihmisten tulisi pyrkiä valitsemaan laadukkaita huonekaluja, jotka voivat kulkea mukana pitkään elämän eri vaiheissa. Aina muunneltavinkaan tuote ei pysty täyttämään kaikkia tarpeita, mutta laadukkaalle huonekalulle löytyy kyllä uusi koti. “Kun tuote on käytettynäkin hyvässä kunnossa, voi sen elämä jatkua tarvittaessa toisessa kodissa”, Lassenius tiivistää.

WE-MODUULISOHVASARJA: