Tarvitsemmeko pikadesignia?

Annaleenan kynästä

Tarvitsemmeko pikadesignia?

Törmäsin hetki sitten somessa mainokseen, jossa esiteltiin modulaarista sohvaa, joka on uskomattoman helppo koota ja siirrellä kotona. Hinta vain 199 €. Sohva oli tehty styroksista. Se näytti ulkoa päin kaikin puolin hyvältä ja mainos oli vakuuttava. Uskon että valitettavan moni haksahtaa ja tilaa vastaavia tuotteita, pikavoittoja.

”Olen kauhulla seurannut, kuinka muotialan nopeasyklisyys saavuttaa myös designalaa. Jotkut brändit ajattelevat, että asiakkaille pitää olla uutuuksia joka kvartaalissa, laadusta välittämättä.”

Termi pikamuoti on varmasti kaikille tuttu. Halvalla hikipajoissa tuotettuja vaatteita tuputetaan joka suunnalta, mainonnalta on vaikea välttyä ja kauppakeskukset ovat väärällään kertakäyttötavaraa tursuavia halpaliikkeitä. Kilpailu on mennyt niin kovaksi, ettei suomalaisten brändien kannata enää vaatteitaan täällä valmistaa. Sen myötä on harmillisesti kadonnut alan osaaminen Suomesta.

Mutta tarvitsemmeko me todella myös pikadesignia? Olen kauhulla seurannut, kuinka muotialan nopeasyklisyys saavuttaa myös designalaa. Jotkut brändit ajattelevat, että asiakkaille pitää olla uutuuksia joka kvartaalissa, laadusta välittämättä. Mielestäni kodin ei tarvitse tai kuulukaan päivittyä jokaisen trendin mukaan. Hyvä olo kotona syntyy siitä, että ympäröi itsensä kauniilla ja toimivilla asioilla, joiden tietää olevan reilusti valmistettuja. Itse ajattelen myös niin, että vaikka tuote näyttäisi ulospäin moitteettomalta, ei se todellisuudessa voi olla kaunis, jos se on valmistettu epäselvissä oloissa.

”Mielestäni kodin ei tarvitse tai kuulukaan päivittyä jokaisen trendin mukaan. Hyvä olo kotona syntyy siitä, että ympäröi itsensä kauniilla ja toimivilla asioilla, joiden tietää olevan reilusti valmistettuja.”

Mekin toki tuomme uusia tuotteita vuosittain asiakkaidemme saataville, mutta jokainen on harkittu ja laadukkaasti muotoiltu yksilö. Kaikki tuotteemme on myös valmistettu materiaaleista, jotka ikääntyvät kauniisti. Mietimme aina tarkkaan tuotteidemme elinkaarta, minkä takia valmistamme esimerkiksi kaikki sohvamallimme irrotettavilla päällisillä.

Kun asiat kestävät aikaa, uutta tarvitsee ostaa vain harvoin. Pikavoitot saattavat tulla jopa kalliimmiksi, kun niitä täytyy olla jatkuvasti päivittämässä. Toivoisinkin meille kaikille kauaskantoisempia kiikareita. Kun panostamme laatuun ja pidämme siitä huolta, voivat kodin esineet elää matkassamme sukupolvelta toiselle.

Meillä tuotteiden hinta muodostuu kestävistä materiaaleista, laadukkaasta suomalaisesta suunnittelutyöstä ja kädentaitajien osaamisesta. Moneen muuhun kaltaiseemme toimijaan verrattuna, olemme pystyneet kuitenkin pitämään hintamme suhteellisen saavutettavina, sillä lähes kaikki myynnistämme tapahtuu suoraan kuluttajille ilman välikäsiä.

”Kun asiat kestävät aikaa, uutta tarvitsee ostaa vain harvoin. Pikavoitot saattavat tulla jopa kalliimmiksi, kun niitä täytyy olla jatkuvasti päivittämässä. Kun panostamme laatuun ja pidämme siitä huolta, voivat kodin esineet elää matkassamme sukupolvelta toiselle.”

Me Hakolassa uskomme siihen, että pikavoittoja ei ole, laatu kyllä maksaa itsensä takaisin. Uskomme, että tuotteistamme muodostuu ajan saatossa klassikoita, jotka ilahduttavat vuodesta toiseen. Uskomme myös, että kun kerromme asiakkaillemme, kuinka monen käsiparin osaamista on kunkin tuotteen valmistamisessa tarvittu, ihmisille muodostuu niihin side. Kodin esineet ja asiat tuntuvat meille tärkeämmiltä, kun tiedämme niiden tarinan. Sen takia avaammekin lauantaina 8. kesäkuuta Jurvan tehtaamme ovet, ja päivän aikana kaikki halukkaat pääsevät tutustumaan huonekalujemme valmistukseen ja tehtaamme historiaan.

Me uskomme, että pikadesignin sijaan tulevaisuudessa tarvitaan aitoja, käsintehtyjä asioita. Uskomme käsityöperinteen säilyttämiseen ja siihen, että Suomessa kannattaa myös tulevaisuudessa edelleen valmistaa huonekaluja.

KLASSIKKOTUOTTEITA
2.800,003.100,00
Tarvitsemmeko pikadesignia?

Me Hakolassa uskomme siihen, että pikavoittoja ei ole, laatu kyllä maksaa itsensä takaisin. Uskomme, että tuotteistamme muodostuu ajan saatossa klassikoita, jotka ilahduttavat vuodesta toiseen.

Lue lisää
Caring is caring

Mielestäni suurin tehtävämme muotoilijoina on suunnitella tuotteita, jotka kestävät aikaa sekä laatunsa että estetiikkansa puolesta, ja samalla sitouttavat kuluttajat arvostamaan ja huoltamaan tuotetta vuodesta toiseen.

Lue lisää
Muotoilu pelastaa kotimaisen käsityön

Myymme lähes kaiken suoraan kuluttajalle, ilman välikäsiä. Se on samalla myös mahdollistanut tuotannon säilyttämisen Jurvassa. Tänäkin päivänä teemme kaikki tuotteemme edelleen käsityönä Jurvassa, aivan kuten paappani, 60 vuotta sitten Hakolan liiketoimintaa aloittaessaan.

Lue lisää