Nyt on aika ottaa riemu vakavasti

Nyt on aika ottaa riemu vakavasti: Minimööpelit by Hakola

MUOTOILUN RIEMU

Nyt on aika ottaa riemu vakavasti

Puhuessamme suomalaisesta muotoilusta nostamme edelleen esiin nimet Aalto, Tapiovaara ja Franck – vain muutamia mainitakseni. Luonnollisesti nämä mestarit ansaitsevat ihailumme, mutta nyt on selvästi tullut aika vaihtaa sinivalkoisen muotoilun narratiivia. Liekö 60-luvun legendojen perintö ollut liian suuri, koska olemme yrittäneet täyttää sitä tarpeettoman vakavasti. Kaipaan tämän päivän muotoiluumme enemmän rohkeutta, itsevarmuutta ja iloa.

Nyt on aika ottaa riemu vakavasti: Minimööpelit by Hakola
Pammee-pöytä: suunnittelija Meeri
Pammee-pöytä: suunnittelija Meeri

Muutamia poikkeuksia on toki ollut aina, kuten vaikkapa Aarnio ja Kukkapuro aikanaan, mutta he ovatkin luottaneet itseensä ja tehneet rohkeasti omaa juttuaan – vahvasti ilon kautta. Aikalaiset varmasti virnuilivat Aarniolle Pallo-tuolista ja Kukkapurolle Karusellista, mutta ne erottuivat tuhansista muista, eivätkä mielettömien muotojen isät lainkaan piitanneet naureskeluista. Omannäköisyys ja uniikkius olivat päämääriä itsessään. Kopioimalla ja tutunnäköistä toistamalla ei muotoiluhistoriaa tehdä.

Funktionaalinen ja tosikkomainen muotoilu tummanpuhuvine väreineen sai postmodernismista väkevän vihollisen 80-luvulla. Se yhdisti häpeilemättä eri tyylisuuntauksia eikä funktionaalisuudesta ollut tietoakaan. Postmodernismin kehto oli Italia, ja sen ehkä tunnistettavin ilmentymä oli Ettore Sottsassin Memphis Kollektiivi. Memphis pyrki hauskuuteen sekä haastamaan ja jopa kieltämään perinteisen maun. Sen ainoana sääntönä olit säännöttömyys.

Nyt on aika ottaa riemu vakavasti: Minimööpelit by Hakola
Suunnittelija Fela: Softis-sänky
Suunnittelija Fela: Softis-sänky

Uskon muotoilun narratiivin muuttamiseen juuri nyt, kun olemme sangen lyhyessä ajassa saaneet nähdä alallamme selvää vapautumista. Yhtäkkiä 80-luvun italialainen riemukas muotoilu on alkanutkin näyttämään kiinnostavalta. Miksi muotoilun pitäisi olla niin haudanvakavaa, eikö elämästä tulisi vähän kepeämpää, kun itsensä voisi ympäröidä hymyn huulille tuovilla kalusteilla? Ne voivat silti olla funktionaalisia, ja niiden pitääkin olla, siinä olen italialaisten kanssa eri linjoilla. Sohvan pitää olla hyvä istua, jotta siitä voi nauttia, mutta sen täytyy totta vie myös olla kaunis.

On helppo sanoa, että 2020-luku ei ole erityisesti vakuuttanut. Tuuletin on ollut sontaa täynnä. On siis aika jättää ankeudelle hyvästit. Muotoilu voi tässä auttaa, kun sitä maustaa aidolla riemulla, päästetään sekä muodot että värit valloilleen liian vakavamielisen funktionaalisuuden sijaan. Kaikkea ei tarvitse tehdä otsa kurtussa. Hakolan filosofiana onkin ollut juuri muotoilun riemun ja värien vapauttaminen. 

Pammee-pöytä: suunnittelija Meeri
Pammee-pöytä: suunnittelija Meeri
Sirkus-rahi: suunnittelija Omara
Sirkus-rahi: suunnittelija Omara

Tätä alleviivataksemme loimme lapsille Minimööpelit-kilpailun. Kutsuimme yli 60 lasta muovailemaan huonekaluja muotoilijoiden avustuksella, mutta ilman iänikuisia sääntöjä. Asiantuntijaraati valitsi töistä kolme parasta, ja näiden töiden taustalla olevat lapset pääsivät Jurvan tehtaallemme katsomaan, kuinka heidän näkemyksensä muuttui ihka oikeiksi huonekaluiksi puuseppien ja verhoilijoidemme kanssa. Lopputulos oli huikea ja ajoitus täydellinen. Lasten visiot veivät hapen harmaalta. Suupielet kääntyivät ylöspäin. Rajattomat mielet loivat huonekaluja, jotka olisivat herättäneet ihailua Memphisissäkin.

Me Hakolalla olemme valmiina jättämään 60-luvulle kunnioittavat jäähyväiset ja tarjoamaan rohkealle suomalaiselle, hymyn huulille tuovalle muotoilulle yhden ennakkoluulottoman areenan. Ehkäpä myös viemään sitä maailmalle, jahka sen aika on. Itse olen sitoutunut tekemään hartiavoimin töitä sen puolesta, että maamme muotoilu palaa taas ansaitsemaansa arvostukseen. Tähän tarvitsemme avuksi tosin ihan oikeita muotoilijoita, joskin jääköön Minimööpeli-tempaus meille muistutukseksi siitä, mitä voi syntyä, kun säännöt jätetään vähemmälle, ja puhdas mieli pääsee vapaasti valloilleen – muiden mielipiteistä viis.

Eläköön omannäköinen, rohkea, iloinen ja värikäs muotoilu!

Hakola minimööpelit

HAKOLAN TUOTTEITA:

Hakola Friends: Heli ja lapset

Kirjailija ja viestintäkonsultti Heli Thorén asuu lastensa Edithin ja Elielin kanssa tunnelmallisessa läpitalon kolmiossa Ullanlinnassa. Päälle 60-neliöinen asunto tuntuu neliöitään suuremmalta hyvin suunnitellun pohjan ja puusepällä teetettyjen säilytysratkaisujen ansiosta.

Lue lisää
Hakola Friends: Sugar

Sugar on vastuullisen liiketoiminnan edistämiseen erikoistunut PR-toimisto, jonka kauniit ja ilmavat toimistotilat sijaitsevat Kaisaniemessä yli satavuotiaassa talossa. Showroomin sisustus on rakentunut hiljalleen kotimaisista tarkkaan valituista huonekaluista ja käytettyinä tehdyistä löydöistä.

Lue lisää
Hakola Friends: Florence

Vaatesuunnittelija-yrittäjä Florence asuu perheensä kanssa Hermannissa, 50-luvulla Arabia-tehtaan työntekijöille aikoinaan rakennetussa kerrostalossa. Läpitalon kolmion persoonallinen ja värikäs sisustus koostuu matkamuistoista, designista sekä yllättävien elementtien yhdistelmistä.

Lue lisää
Hakola Friends: Mimmit sijoittaa

Mimmit sijoittaa on Pia Nickströmin ja Hanna Tikanderin juontama podcast ja talousmedia, jonka toimisto sijaitsee Punavuoren Viiskulmassa. Kivijalan 46-neliöinen toimistotila koostuu kahdesta huoneesta, ja keskeinen sijainti mahdollistaa ystävien spontaanit vierailut. Kodinomaisessa toimistossa tehdään töitä useimmiten Hakolan Woody-pöydän ääressä ja työpäivien jälkeen nautitaan holittomia drinkkejä vaaleanpunaiseksi verhoilulla Lazy-sohvalla.

Lue lisää
Hakola Friends: Story

Story-ravintolat tarjoavat mutkattomaan nautiskeluun nojaavia ravintolaelämyksiä illallisten, lounaiden ja brunssien muodossa. Storyn uusin kivijalkaravintola Hakaniemessä, legendaarisen Elannon kulmalla on omistaja Anders Westerholmin mukaan syntynyt kaipuusta maailmalle ja inspiroitunut kansainvälisestä tunnelmasta.

Lue lisää
Hakola Friends: Wia

Wia asuu kumppaninsa Manun ja Alpo-koiran kanssa vuonna 1919 rakennetussa Jollaksen kartanossa lehtipuiden keskellä, hiekkatien päässä. Kartanon toisessa päädyssä asuu myös Wian äiti koiriensa Lolan ja Bibin kanssa. Helsingin kaupungin omistaman vuokratalon tilat koostuvat yläkerran asuntojen lisäksi terassista ja alakerran suurista saleista, joissa Wia pyörittää yhdessä siskonsa Taran ja äitinsä

Lue lisää