Hakola Friends: Pidot

HAKOLA FRIENDS

 

Pidot


Pidot on kahden ystävyksen Lillin ja Viivin yritys, joka järjestää kokkauskursseja vanhan lihakaupan tiloissa Helsingin Kampissa. 30-luvulla rakennetun talon kivijalassa sijaitsevan keittiön sisustus on rakentunut kerroksellisesti ajan kanssa tehdyistä löydöistä. Sisääntulon katseenvangitsijana hehkuu Hakolan We-sohvaryhmä koboltinsinisessä sävyssä.

Kertoisitteko aluksi omin sanoin Pidoista pähkinänkuoressa?

Lilli ja Viivi: Pidot on meidän ruokatoimistomme ja teemme kaikkea ihanaa ruuan ympärillä. Teemme muun muassa sisällöntuotantoa ruokaan liittyen ja välillä keittiömme muuntautuu studioksi. Sydämen asiamme ja päätoimemme on kuitenkin kokkauskurssien järjestäminen eli ihmisten tuominen saman pöydän ääreen nauttimaan yhdessäolosta, yhdessä tekemisestä ja hyvästä ruuasta.

Mitkä ovat teidät omat taustanne ruuan parissa?

Lilli: Olen itse ollut vanhassa elämässäni ravintola-alalla kokkina ja tehnyt yhden uran siellä. Sen jälkeen olen opiskellut yliopistolla kotitaloustiedettä ja valmistunut köksän maikaksi.

Viivi: Olemme tutustuneet yliopistolla alun perin, sillä opiskelin myös kotitaloustiedettä kandiin asti. Lisäksi olen lukenut ravitsemus- ja ruokakäyttäytymisen maisterin, joka on enemmän yhteiskuntatieteellinen näkökulma ruokaan.

Miten Pidot sai alkunsa?

Viivi ja Lilli: Meillä oli molemmilla jo pitkään halu tehdä jotain omaa, mutta emme oikein tienneet mitä. Päädyimme samaan työpaikkaan pitämään ruokakursseja ja siellä aloimme miettiä tulevaisuuden työpaikkoja ja pallotella yhdessä mitä ne voisivat olla. Idea lähti siitä, ettei alallamme oikein ollut meille sellaista unelmatyöpaikkaa, joten ajattelimme että se pitää tehdä itse.

Kun päätös omasta yrityksestä oli tehty, vuoden verran suunnittelimme todella systemaattisesti, otimme asioista selvää ja kartoitimme liiketiloja. Lopulta löysimme tämän tilan, joka oli aikoinaan alun perin lihakauppa. Täällä tuntui heti olevan kaikki kohdallaan. Remppasimme tilan lattiasta kattoon ja suunnittelimme tänne unelmiemme keittiön. Emme halunneet perinteistä opetuskeittiötä erillisine saarekkeineen, vaan meille oli tärkeää, että tila mahdollistaa yhdessäolon ja elää erilaisten tarpeidemme mukana.

Mitä Hakolan tuotteita keittiöltänne löytyy ja miten päädyitte juuri niihin?

Lilli ja Viivi: Meillä on upea We-sarjan kulmadivaani ja nojatuoli sekä Round-sohvapöytä. Mielestämme 70-luvun estetiikka istuu tilaamme erityisen hyvin, sillä täällä on sellaista industrial-henkeä. We-sohvassa on paljon 70-luvun muotokieltä ja se puhutteli meitä heti. Ihastuimme myös koboltinsiniseen välittömästi, sillä se on samaan aikaan hyvin ajaton, mutta myös rohkea väriläiskä. Meistä on myös hauska kuriositeetti, että sohvan nimi on We, sillä koko toimintamme liittyy yhdessä olemiseen ja tekemiseen. Se istuu täydellisesti keittiömme tilaan ja maailmaan.

Miten kuvailisitte suhdettanne Hakolaan?

Lilli ja Viivi: Olemme fanittaneet jo pitkään Hakolaa, sillä meistä on upeaa, että kotimainen brändi on onnistunut saavuttamaan kestävällä tavalla toimia niin suuren suosion. Ihailemme muotoilussa sitä, että siinä on tietynlaista ihmisläheisyyttä ja arjen estetiikkaa. Meillä on myös paljon samanlaisia yhteisiä ajatuksia Hakolan kanssa kestävästi ja kauniisti tekemisestä. Nykyään on todella harvinaista, että valmistus tapahtuu Suomessa. Arvostammekin erityisen paljon sitä, että Hakola on valmis näkemään vaivaa siihen, että se on mahdollista. Puhutaanpa sitten ruuanlaitosta tai muotoilusta niin vaivannäkö sen eteen mihin uskoo, on mielestämme todella tärkeää.

Miten kuvailisitte yleisesti keittiönne sisustustyyliä?

Lilli ja Viivi: Olemme halunneet rakentaa sisustusta ajan kanssa, jotta näemme mitä oikeasti tarvitsemme. Sisustus onkin rakentunut intuitiivisesti ja täällä vallitsee tietynlainen sattumanvaraisuus, jossa on kuitenkin jonkinlainen yhtenäinen fiilis. Meitä puhuttelee vintage-henkisyys ja arvostamme kummatkin niin astioissa kuin huonekaluissa laatua ja ajattomuutta – ikuiset asiat kiinnostavat. Suurin osa huonekaluista ja astioista ovatkin vanhoja, käytettynä tehtyjä löytöjä. Meille on ollut myös tärkeää, ettei tila ole liian konseptoitu ja sisustettu. Olemme halunneet, että tila tuntuu meidän henkiseltä, eikä kaikki ole liian mietittyä.

Mikä on lempipaikkanne täällä keittiöllä?

Lilli ja Viivi: Se riippuu todella paljon siitä mikä hetki on päivästä. Keittiösaarekkeen ympärillä työskentelemme eniten. Meidän lounge on myös nyt We-sohvan ansiosta uudella tasolla ja siinä teemme myös usein läppäreillä töitä. Lisäksi pitkä pöytä on ihana kokkauskurssien lopussa, kun se on täynnä ihmisiä, hyvää ruokaa, kynttilöitä ja kukkia. Vaikea valita vain yhtä lempparia! Parasta täällä onkin se, että kaikki on yhtä samaa tilaa.


Mikä teitä inspiroi juuri tällä hetkellä?

Viivi: Nyt viime aikoina erityisesti sienet ovat inspiroineet paljon! On ihanaa mennä metsään sieniretkelle, mutta fiilistelen paljon myös sienien, kuten muidenkin kasvisten kauneutta raaka-aineena. Ylipäätään luonnon estetiikka inspiroi todella paljon sitä mitä me teemme.

Lilli: On olemassa teoriakin siitä, että ruoanlaitto on luonnon muokkaamista ravinnoksi. Sitähän se on, että tuomme luonnon tänne kaupunkiin, koska ruoka on osa luontoa. Se on minusta kiehtova ajatus. Raaka-aineista ja ruuasta on suora yhteys luontoon, vaikkei sitä usein tulekaan ajatelleeksi.

Inspiroidu Pitojen tyylistä
Hakola Friends: Erika Vikman

Laulaja Erika Vikman asuu 100 neliöisessä kaksikerroksisessa paritalossa Länsi-Uudellamaalla koiransa Pepin kanssa. Kaksikon levähdyspaikka hektisen arjen keskellä on olohuoneen Lazy-kulmasohvan sylissä.

Lue lisää
Hakola Friends: Anni Ihamäki

Juontaja ja ruokakirjailija Anni Ihamäki asuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa kaksikerroksissa 60-luvun omakotitalossa Espoossa. Kodin sisustus on rakennettu perheen yhdessäololle ja hyggeilylle. Olohuoneen keskipisteenä komeilee raidallinen Lazy-kulmadivaani, jolla otetaan päikkäreitä ja keräännytään viettämään aikaa koko perheen kanssa.

Lue lisää
Hakola Friends: Anna Pirkola

Muotoilija ja Studio Plentyn toinen perustaja Anna Pirkola asuu puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa Oulunkylässä, 70-luvulla valmistuneessa 200 neliöisessä, kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa.

Lue lisää