Hakola Friends: Anna Pirkola

HAKOLA FRIENDS

 

Anna


Muotoilija ja Studio Plentyn toinen perustaja Anna Pirkola asuu puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa Oulunkylässä, 70-luvulla valmistuneessa 200 neliöisessä, kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa. Kodin kaunis ja leikkisä sisustus on kerrostuma vuosien varrella tehtyjä kirpparilöytöjä, hiljalleen kerättyjä design-hankintoja, sukulaisilta perittyjä huonekaluja sekä pariskunnan itse suunnittelemia esineitä ja kalusteita.

Avokeittiön keskipisteenä komeilee tamminen Woody-ruokapöytä ja olohuonetta koristaa Annan tyttären Meerin Hakolan Minimööpelit-kisassa suunnittelema mielikuvituksellinen sohvapöytä. Pariskunnan makuuhuoneen tunnelman ryhdittää mustavalkoraidallinen Nest-sänky, johon käperrytään iltaisin kirjan kanssa.

Moikka Anna! Kertoisitko aluksi omin sanoin itsestäsi, kuka olet ja mitä sinulle kuuluu tällä hetkellä?

Olen Anna Pirkola, muotoilija ja monipuolinen luovan alan ammattilainen sekä toinen Studio Plentyn perustajista. Minulle kuuluu oikein hyvää, tällä hetkellä töideni lisäksi viimeistelen myös YAMK-lopputyötäni Lahden Muotoiluinstituutissa luovan ajattelun ja muotoilujohtamisen linjalta. Se on ihana, inspiroiva asia tämänhetkisessä arjessani.

Miten löysitte tämän kodin alun perin?

Löysimme kodin koronan jälkimainingeissa ja olemme asuneet täällä nyt parin vuoden ajan. Asuimme aiemmin pienissä tiloissa Kalliossa ja pandemian aikana meillä oli tilanne, jolloin olimme koko perhe samaan aikaan palavereissa töissä, koulussa ja päiväkodissa. Päädyin pitämään omaa kokoustani vessaan ja pöntön päällä istuessani konkretisoitui, että kaipasimme lisää tilaa.

Kävimme aluksi katsomassa tätä asuntoa huvikseen, mutta se jäi kummittelemaan mieleemme ja päädyimme tekemään tarjouksen. Ennen muuttoamme teimme viikonloppuretkiä tänne. Ostimme vieraspatjat ja pizzaa, ja tulimme lasten kanssa tänne yökylään. Se oli ihana tapa tutustua uuteen kotiin.

Woody-pöytä

Mitä Hakolan tuotteita teiltä löytyy ja miten olette päätyneet juuri niihin?

Meillä löytyy makuuhuoneesta Nest-parisänky mustavalkoisella raitakankaalla. Tykkään raidoista, sillä ne tuovat ryhtiä huoneeseen. Samalla on myös ihanaa, että itse sängyn malli on pesämäinen ja muotokieleltään pehmeä. Tykkäämme kummatkin puolisoni kanssa lukea iltaisin ja sängyn päätyyn on hyvä nojata lukemaan.

Keittiöstä meiltä löytyy pitkä Woody-pöytä kokotammisena. Puinen ruokapöytä tuo lämpöä keittiöön ja kaikki astiat näyttävät kivalta puuta vasten. Woody on malliltaan myös todella klassinen. Näen sen ikuisena hankintana, joka voi meidän jälkeemme jatkaa matkaansa lastemme kodeissa. Jos pöytään joskus tulisikin jotain kulumaa tai jälkiä, sen voi aina hioa ja käsitellä uudestaan.

Miten kuvailisit yleisesti kotinne sisustustyyliä?

Kotonamme vallitsee kerroksellisuus: meillä on paljon vintage- ja kirpparilöytöjä, vanhemmilta saatuja kalusteita ja itse suunnittelemiamme huonekaluja, kuten nojatuoli, kirjahylly ja mattoja. Kaikki kalusteet ja esineet ovat tulleet meille todella rauhallisella tahdilla. Ajattelen, että tämä koti on neuvonut meitä siinä minkälaisia niiden pitää olla. Emme ole tehneet liian nopeita tai hätiköityjä päätöksiä, vaan olemme antaneet tilan puhua tarpeistaan. Olimme esimerkiksi ilman kirjahyllyä puolitoista vuotta ja kirjat olivat lattialle riveissä, kunnes meillä oli aikaa ja varaa suunnitella ja toteuttaa unelmiemme hylly.

Pitkäikäisyys on meille todella merkittävä asia hankintoja tehdessä. Sisustusfilosofiani on myös, ettei asioita tule ottaa liian vakavasti. Kyse on loppujen lopuksi kuitenkin vain esineistä. Tärkeintä on, että tilassa on hyvä olla.

Kerro jostakin esineestä, jolla on sinulle erityisen paljon tunnearvoa?

Ajattelen, että kaikki ovat lopulta vain esineitä. Niillä voi olla tunnearvoa, mutta pärjäisin ihan hyvin myös ilman niitä. Jos kuitenkin joku pitäisi nimetä, niin Meerin suunnittelemalla sohvapöydällä on suuri tunnearvo ja ihana tarina. Hakolan järjestämässä Minimööpelit-kisassa hienointa oli mielestäni se, että suunnitelmat otettiin niin tosissaan ja lapset pääsivät jopa vierailemaan Jurvan tehtaalla katsomassa protoja. Samoin kaikki muutkin lasten tekemät asiat, kuten puu-ukkelit ja veneet ovat todella tärkeitä.

Mikä on lempipaikkasi kotona ja miksi?

Mielestäni oikeastaan kaikkialla paras paikka on aina keittiö, sillä sinne aina kokoonnutaan ja siellä käydään yleensä parhaat keskustelut. Ruuanlaitto on mielestäni myös todella kivaa ja yhteisen pöydän ääreen kerääntymisessä on samaan aikaan jotain ihanan arkista, mutta myös juhlavaa.

Keittiön lisäksi viihdymme hyvin myös olohuoneessa ja teemme usein palapelejä olkkarin lattialla. Ylipäätään täällä on ihanaa se, että meillä on isot ikkunat, joista avautuvat maisemat luontoon. Vanha kotimme oli aivan keskellä kaupunkia, eikä ikkunoista näkynyt esimerkiksi yhtään puita. Täällä on ihanaa, että ikkunoista voi seurata vuodenaikojen vaihtumista.

Mikä sinua inspiroi juuri tällä hetkellä?

Inspiraation tulva on tämänhetkisessä maailmassa mieletön ja sitä tulee kaikkialta, kuten Instagramin kuvamaailmasta, taiteesta ja arjen hassuista kommelluksista. Koen kuitenkin, että vasta kun ehtii pysähtyä prosessoimaan, niin inspiraatio saapuu sillä hetkellä. Sanoisinkin, että ajan antaminen inspiraatiolle on suurin inspiraation lähde. Viime viikolla esimerkiksi ehdin ottaa rauhallisesti, ja sain heti kaksi mielestäni loistavaa idea, joita lähden seuraavaksi viemään eteenpäin.

Inspiroidu Annan tyylistä
Hakola Friends: Hanna

Kampaaja ja somevaikuttaja Hanna asuu kesäisin puolisonsa ja kissansa kanssa siirtolapuutarhamökissä. Aurinkoisen mökin keskipisteenä loikoilee keltavalkoraidallinen Filippa-vuodesohva, jolle myös pariskunnan kesävieraat mahtuvat illan tullen majoittumaan.

Lue lisää
Hakola Friends: Erika Vikman

Laulaja Erika Vikman asuu 100 neliöisessä kaksikerroksisessa paritalossa Länsi-Uudellamaalla koiransa Pepin kanssa. Kaksikon levähdyspaikka hektisen arjen keskellä on olohuoneen Lazy-kulmasohvan sylissä.

Lue lisää
Hakola Friends: Anni Ihamäki

Juontaja ja ruokakirjailija Anni Ihamäki asuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa kaksikerroksissa 60-luvun omakotitalossa Espoossa. Kodin sisustus on rakennettu perheen yhdessäololle ja hyggeilylle. Olohuoneen keskipisteenä komeilee raidallinen Lazy-kulmadivaani, jolla otetaan päikkäreitä ja keräännytään viettämään aikaa koko perheen kanssa.

Lue lisää