Caring is caring

Annaleenan kynästä

Caring is caring

Sain juuri Etiopiasta videon, jossa kaksi naista kutoo käsin kangaspuilla mattoa. Kyseessä ei ole mikä tahansa matto, vaan juuri minulle, minun tarpeisiini kudottu loppuelämäni matto. Sera Helsinki työllistää Etiopiassa muuten syrjäytymisvaarassa olevia vammaisia ja sokeita kutojia. Mattojen villa kehrätään paikallisista lampaista käsityönä. Tämä on jo toinen matto, jonka tilasin Sera Helsingiltä, ja vaikka odotusaika on pitkä, se ei haittaa. Päinvastoin se jopa lisää sitoutumistani mattoon. Hyvät asiat ottavat aikaa.

”Meilläkin tuotteet valmistetaan edelleen asiakkaan tilauksesta, ja yksi sohva kulkee jopa 11 kädentaitajamme käsien kautta matkalla loppuelämän kotiinsa. Me koemme, että omaan sohvaan tai huonekaluun sitoutuminen alkaa jo siitä ajatuksesta, että se on juuri minulle tehty.”

Meilläkin tuotteet valmistetaan edelleen asiakkaan tilauksesta, ja yksi sohva kulkee jopa 11 kädentaitajamme käsien kautta matkalla loppuelämän kotiinsa. Me koemme, että omaan sohvaan tai huonekaluun sitoutuminen alkaa jo siitä ajatuksesta, että se on juuri minulle tehty.

Sitoutuminen jo omistamiimme tavaroihin ja niiden huolenpito on myös tärkeä teko planeettamme hyvinvoinnin kannalta. Ajattelen, että tässä on vastuu kuluttajien lisäksi myös meillä muotoilijoilla. Mielestäni suurin tehtävämme muotoilijoina on suunnitella tuotteita, jotka kestävät aikaa sekä laatunsa että estetiikkansa puolesta, ja samalla sitouttavat kuluttajat arvostamaan ja huoltamaan tuotetta vuodesta toiseen. Kun tuotteet ovat suunniteltu ja valmistettu laadukkaasti, ne myös kestävät aikaa oikeaoppisella huollolla.

”Meille tärkeä periaatepäätös on ollut valmistaa kaikki verhoillut tuotteemme aina irrotettavilla päällisillä. Kyse on vastuullisuusvalinnasta: irtopäällisten avulla esimerkiksi sohva on helppo päivittää erilaisiin elämäntilanteisiin sopivaksi.”

Huoltamisen lisäksi tuotteet tulisi mielestäni suunnitella myös niin, että tarpeen vaatiessa niitä voi myös muokata uuteen käyttöön. Meille tärkeä periaatepäätös on ollut valmistaa kaikki verhoillut tuotteemme aina irrotettavilla päällisillä. Kaikkien tuotteidemme kohdalle se ei ole ollut aina helppoa, mutta olemme halunneet pitää päätöksestä kiinni. Kyse on vastuullisuusvalinnasta: irtopäällisten avulla esimerkiksi sohva on helppo päivittää erilaisiin elämäntilanteisiin sopivaksi. Samalla irrotettavat päälliset helpottavat myös huonekalun huoltoa, kun päälliset voi vaivattomasti irrottaa pesua varten.

Minulle huolenpito on myös välittämistä. Kun huollan rakkaita kodin esineitä ja tavaroita, ne säilyvät elämässäni pidempään ja tuottavat pitkäaikaista iloa niin itselleni kuin perheelleni. Samalla planeettakin kiittää, kun uutta tarvitsee ostaa vain harvoin. Huoltamalla tavaroista tulee samalla myös entistä tärkeämpiä, kun ne ovat olleet mukanamme elämän eri käänteissä. Olen myös huomannut, että usein pienet elämänjäljet tekevät tuotteesta myös vielä entistä rakkaampia ja muistuttavat eletystä elämästä. Meillä on esimerkiksi poikieni huoneessa vanha pöytä, joka oli aikoinaan lapsuudenkodissani omassa huoneessani. Siinä on patinaa ja joitakin vanhoja piirustuksiani, mutta ne vain tuovat sille luonnetta.

”Minulle huolenpito on myös välittämistä. Kun huollan rakkaita kodin esineitä ja tavaroita, ne säilyvät elämässäni pidempään ja tuottavat pitkäaikaista iloa niin itselleni kuin perheelleni. Samalla planeettakin kiittää, kun uutta tarvitsee ostaa vain harvoin.”

Mielestäni on tärkeää oppia pysähtymään ja arvostamaan niitä esineitä ja asioita, jotka jo valmiiksi omistamme. Haluankin tällä kirjoituksella kannustaa vastuullisempiin valintoihin. Panostamaan laatuun ja pitkäaikaisiin hankintoihin kompromissiratkaisujen sijaan sekä sitoutumaan tuotteiden huoltamiseen ja korjaamiseen. Olen itse huomannut, kuinka hyvä olo siitä tulee, kun ympäröi itsensä kauniilla asioilla – elämänkumppaneilla, jotka matkaavat mukana kodista kotiin.

Jotta huolenpito olisi kaikille mahdollisimman helppoa, päätimme järjestää yhdessä ystäviemme Arkivé Atelierin kanssa ystävänpäivänä huoltotapahtuman, jossa annamme kaikki parhaat vinkkimme huonekalujemme huoltoon. Tapahtuma on maksuton ja sinne voi ilmoittautua täällä.

KLASSIKKOTUOTTEITA
320,00
1.135,00
369,00
Tarvitsemmeko pikadesignia?

Me Hakolassa uskomme siihen, että pikavoittoja ei ole, laatu kyllä maksaa itsensä takaisin. Uskomme, että tuotteistamme muodostuu ajan saatossa klassikoita, jotka ilahduttavat vuodesta toiseen.

Lue lisää
Caring is caring

Mielestäni suurin tehtävämme muotoilijoina on suunnitella tuotteita, jotka kestävät aikaa sekä laatunsa että estetiikkansa puolesta, ja samalla sitouttavat kuluttajat arvostamaan ja huoltamaan tuotetta vuodesta toiseen.

Lue lisää
Muotoilu pelastaa kotimaisen käsityön

Myymme lähes kaiken suoraan kuluttajalle, ilman välikäsiä. Se on samalla myös mahdollistanut tuotannon säilyttämisen Jurvassa. Tänäkin päivänä teemme kaikki tuotteemme edelleen käsityönä Jurvassa, aivan kuten paappani, 60 vuotta sitten Hakolan liiketoimintaa aloittaessaan.

Lue lisää