Sohvan anatomia

MATERIAALIT

Sohvan anatomia

MISTÄ KAPPALEISTA LAZY-SOHVA KOOSTUU?

Jokainen Lazy-sohva valmistetaan käsityönä asiakkaan tilauksesta omalla tehtaallamme Jurvassa, myös lähialueiden alihankkijoita hyödyntäen. Yhden sohvan valmistamiseen vaaditaan yhteensä 11 ihmisen ammattitaitoa. Jokainen sohva siis valmistuu yhteistyön tuloksena. Tässä artikkelissa kerromme mistä kappaleista Lazy-sohva koostuu.

Sohvan valmistus Hakolan tehtaalla

Kaikki alkaa rungosta. Lazyn runko valmistetaan puuseppä Reijo Kangasniemen verstaalla Kurikassa käyttäen materiaalina massiivikoivua tai -kuusta ja koivuvaneria, sekä kovalevyä. Lastulevyä emme käytä sohvissamme ollenkaan.

Rungon massiivipuu on kasvanut Etelä-Pohjanmaalla ja se käsitellään Luopajärven sahalla. Koivuvaneri on UPM:n ykköslaatuisen vanerin sahauksessa syntynyttä ylijäämäpalaa, jonka pystymme erinomaisesti hyödyntämään rungon materiaalina. Runkoon kiinnitetään napakat teräsjouset, joiden avulla saadaan hyvä istuinmukavuus.

Hakola sohvan runko

Runko saapuu jousitettuna tehtaallemme Jurvaan. Tehtaallamme rungon jousien alle niitataan kierrätyshuopa, joka toimii tarvittaessa iskunvaimentimena.

Jousien päälle kiinnitetään harmaa suojakangas, jonka tehtävä on suojata vanuverhoilua.

Limiä, joka on vaahtomuovin leikkausylijäämästä rouhittua materiaalia, liimataan käsinojien päälle pehmusteeksi. Käsinojien sisäpuolelle liimataan muotoonleikattu vaaleanpunainen vaahtomuovi ja sen päälle vanukerros. Käsinojien ulkopuolelle liimataan myös vanukerros.

Hakola sohvan runko verhoiltuna

Seuraava vaihe sohvan valmistuksessa on sohvan peittäminen vanuverhoilulla. Vanuverhoilu koostuu yhteen liimatusta velourista ja vanusta. Vanuverhoilu toimii varsinaisen kangasverhoilun alusmateriaalina, johon kangasverhoilun kiinnitystarrat tarttuvat kiinni. Kun poistat päälliset pesua tai uusien irtopäällisten laittoa varten, näet sohvan vanuverhoiltuna. Vanut meille toimittaa Ewona Finland Oy Kankaanpäästä. Vanuverhoilun jälkeen pohjaan nidotaan kiinni pohjakangas, joka suojaa jousistoa pölyltä ja toimii tarvittaessa huoltoluukkuna.

Seuraavaksi valmistellaan sohvan istuintyynyt. Lazyn istuintyynyn ytimenä on napakka vaahtomuovi, jonka päälle liimataan pehmeämpi vaahtomuovikerros tuomaan pintapehmeyttä. Vaahtomuovit tulevat tehtaallemme Vevia Finland Oy:ltä Ähtäristä, Recticel Oy:ltä Kouvolasta, sekä Alpekilta Virosta.

Koko tyyny kiedotaan vanukerrokseen, joka vähentää vaahtomuovin ja verhoilukankaan välistä kitkaa lisäten kankaan käyttöikää. Lopuksi tyyny ”sukitetaan”. Ohut, harsokankainen sukka pitää vanut paikoillaan ja saa verhoilun laskeutumaan kauniimmin. Arjessa harsosukka auttaa päällisten vaihdossa, kun vanu ei jää niin helposti vetoketjun väliin.

Hakola sohvan runko vanuverhoiltuna

Lazy-sohvien selkätyynyjen täytteenä on PET-muovipulloista valmistettu Ecosupersoft-kierrätysvanutäyte. Kierrätysvanu valmistetaan Irlannissa, ja sen puhaltaa selkätyynyihin Lennol Oy Jalasjärvellä. Kierrätysvanu on pehmeää, mutta erinomaisesti muotonsa säilyttävää. Täyte on tyynyn sisällä lokeroituna kahteen kerrokseen, mikä entisestään auttaa tyynyä pysymään ryhdikkäänä.

Hakola sohvan verhoilu

Nyt Lazy on valmis verhoiltavaksi! Asiakas on tilatessaan valinnut sohvaansa mieleisensä verhoilukankaan, joka viedään ensimmäiseksi leikkuuseen. Suurin osa kankaista leikataan automaattileikkurilla, mutta erityistä tarkkuutta vaativa Mega Stripe -raitakangas ja nahat leikataan yhä käsileikkurilla.

Kun kankaasta on leikattu kaavojen mukaiset palat, niiden reunat huolitellaan saumurilla. Sen jälkeen palat siirtyvät ompelimoon, jossa palat ommellaan kunkin Lazy-mallin ja koon mukaisiksi päällisiksi.

Ompelimosta päälliset kuljetetaan verhoomon puolelle, ja verhoilijamme asettelevat rungon päällisen käsin paikalleen, ja kiinnittävät sen tarranauhalla vanuverhoiluun. Verhoomossa sijaitsee myös tyynytyspiste, jossa tapahtuu istuintyynyjen ja selkätyynyjen verhoilu ja pöyhintä.

Seuraavaksi Lazy-sohva siirtyy pakkaamoon, jossa sen pakettiin lisätään jalat asiakkaan tilauksen mukaan, sekä aitoustodistus ja hoito-ohje. Iso osa sohvistamme matkustaa uusiin koteihinsa nykyään kestokassiin pakattuna, mikä vähentää valtavasti pakkaamiseen tarvittavan muovin ja pahvin määrää.

Hakola Lazy Velvet -sohva verhoiltuna Musone-kankaalla

LAZY-SARJAN TUOTTEITA: