Täydellinen tomaattikastike
4 annosta
1 purkki (400 g) paseerattua tomaattia
8 dl vettä
2 valkosipulinkynttä
1 pepperoncino chili tai 0,5 tl kuivattuja chilihiutaleita
2 basilikan oksaa
0,5 dl oliiviöljyä
(1 rkl voita)
Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Anna tomaattikastikkeen kiehua hiljalleen 1-2 tuntia välillä hämmentäen, kunnes se on sakeaa. Poista pehmennyt valkosipuli ja basilikan lehdet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää halutessa nokare voita. Se pyöristää ihanasti tomaatin hapokkuutta.
Lehtikaali-suolasitruunapesto
4 annosta
100 g lehtikaalia
0,5 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl hienonnettua suolasitruunaa
1 dl parmesaania raastettuna (tai 1 rkl ravintohiivahiutaleita)
suolaa ja mustapippuria
Laita keskikokoinen kattilallinen vettä kiehumaan (3-4 litraa). Mausta runsaalla suolalla, noin 2 tl/litra. Poista lehtikaalista paksuin keskiosa ja revi lehtikaali pienemmäksi. Kuori valkosipulinkynsi ja raasta parmesaani. Hienonna suolasitruuna veitsellä.
Kun vesi kiehuu, upota lehtikaali veteen ja keitä kaksi minuuttia. Nosta lehtikaali reikäkauhalla suoraan blenderiin ja lisää valkosipuli, oliiviöljy ja suolasitruuna. Aja hienoksi tahnaksi ja ohenna lorauksella keitinvettä, niin että kastike on lusikoitavaa. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää lopuksi parmesaani tai ravintohiivahiutaleet.