Hakola Friends: Wia

HAKOLA FRIENDS

Wia

Wia asuu kumppaninsa Manun ja Alpo-koiran kanssa vuonna 1919 rakennetussa Jollaksen kartanossa lehtipuiden keskellä, hiekkatien päässä. Kartanon toisessa päädyssä asuu myös Wian äiti koiriensa Lolan ja Bibin kanssa. Helsingin kaupungin omistaman vuokratalon tilat koostuvat yläkerran asuntojen lisäksi terassista ja alakerran suurista saleista, joissa Wia pyörittää yhdessä siskonsa Taran ja äitinsä kanssa tapahtuma- ja ravintolatoimintaa.

Noin 400 neliöiseen tonttiin kuuluu kartanon lisäksi myös rantasauna, josta pääsee pulahtamaan mereen uimaan. Kodin rauhallinen ja harmoninen tunnelma koostuu tarkkaan harkituista, laadukkaista kalusteista sekä ikkunoista avautuvista metsämaisemista. Kodin keskipisteenä komeilee alakerran salin tummanvihreä Lazy-sohvaryhmä yhdessä valtavan peikonlehtivanhuksen kanssa.

Moikka Wia! Esittelisitkö aluksi itsesi, kuka olet ja mitä sinulle kuuluu?

Olen Wia, yrittäjä ja Kuuma-kahvilan toinen omistaja. Perustimme siskoni kanssa Kuuman ollessani 19-vuotias ja ajatuksenamme oli tehdä itsellemme kesätyö. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja kahvilatyö oli niin kivaa, että siitä lähti ikään kuin vahingossa tällainen ura käyntiin.

Tällä hetkellä kuuluu todella hyvää ja elän odottavaisin mielin, sillä meille on tulossa mieheni Manun kanssa vauva joulukuussa. Jään hyvissä fiiliksissä äitiyslomalle ja ihmettelemään, että mitä seuraavaksi.

Miten päädyitte asumaan Jollaksen kartanoon?

Siskoni asui täällä aiemmin ja kun hän jatkoi matkaansa eteenpäin, saimme äitini kanssa jonkinlaisen auringonpistoksen ja päätimme muuttaa tänne – ja se on ollut hyvä pistos! Kartanon yläkerrassa on kaksi virallista asuntoa: asun mieheni kanssa toisessa päädyssä ja äitini asuu toisessa. Täällä on paljon neliöitä ja tilaa, mutta samalla on ollut ihanaa, että voi käydä lainaamassa äidiltä kananmunia ja saa iltaisin äidin tekemää iltapalaa. Täällä on vähän tällainen muumitalo-meininki.

Alakerran saleissa olemme myös jatkaneet yritystoimintaa siskoni ja äitini kanssa. Pyöritimme Kuumaa aiemmin vajaa kymmenen vuotta useammassa lokaatiossa keskustassa. Meillä kaikilla oli kuitenkin sellainen fiilis, että kaipasimme jotain uutta ja sitten tämä tuli vastaan. Olemme pitäneet täällä brunsseja ja paljon yksityistilaisuuksia, kuten häitä, yritystilaisuuksia ja joogaretriittejä.

Olemme siskoni ja äitini kanssa tiivis trio: olemme tehneet kymmenen vuotta töitä yhdessä ja usein mietimme vielä töiden jälkeenkin, että mitä tehtäisiin. Vietämme paljon aikaa yhdessä ja meillä se toimii todella hyvin, dynamiikkamme toimii sekä töissä että töiden ulkopuolella. Siskoni ja äitini ovat samalla myös parhaat kaverini, mikä on iso rikkaus.

Miten kuvailisit kartanon sisustusta?

Olemme laittaneet kotia fiilispohjalta ja monet kalusteista meillä on ollut jo ennestään. Sisustus on rakentunut sellaisten asioiden ympärille, jotka ovat kerääntyneet mukaan matkan varrella ja jotka koemme kauniiksi. Meille on ollut myös tärkeää, että tila on muunneltavissa eikä tukotettu liian täyteen, sillä olemme järjestäneet täällä niin erityyppisiä tilaisuuksia aina hääillallisista pop up -ravintoloihin. Olemme silti halunneet säilyttää myös kotoisan ja kutsuvan olohuonemaisen tunnelman, jollaisen olemme aina pyrkineet luomaan myös kahviloihimme. 

Olemme sisustaneet täällä yhdessä siskoni ja äitini kanssa, ja meillä on onneksi melko samanlainen näkemys siitä mikä on kaunista ja mikä tuntuu kotoisalta. Tykkäämme erityisesti rauhoittavasta luonnon meiningistä ja sisustamme esimerkiksi paljon viherkasveilla. Täällä on ollut erityisen ihanaa, sillä sijainti on aivan luonnon keskellä ja ikkunoista avautuvat upeat maisemat. Tuntuu, ettei tämä vaadi juurikaan laittamista, kun tämä on jo valmiiksi paikkana niin ihmeellinen.

Mitä Hakolan tuotteita teillä on?

Meiltä löytyy Hakolan Lazy -sohvat ja -rahi vihreällä villaverhoilulla. Sohvia hankkiessamme valinta oli selvä ja halusimme juuri nämä. Ostimme sohvat aikoinaan Kuuman Garden-kahvilaan, mistä ne ovat muuttaneet matkassamme myös tänne ja tuntuu, että tänne nämä istuvat aivan erityisen hyvin.

Sohvat ovat tyylikkäät, linjakkaat ja väri on ihana: spesiaali, mutta ei liian räiskyvä. Lisäksi näissä on todella mukava istua. Kotimaisuus on meille myös tärkeä arvo ja melkein kaikki huonekalut, mitä olemme tänne ostaneet, ovat kotimaisilta valmistajilta. Suomessa on onneksi niin hyviä brändejä ja laadukkaita tuotteita, että on ollut helppo pitää periaatteesta kiinni.

Mikä on lempipaikkasi?

Tässä sohvannurkassa, mihin olen nytkin parkkeerannut, vietän paljon aikaa. Meillä on ihanat kodit yläkerrassa, mutta viihdyn hyvin myös täällä alakerran saleissa. Tänne on ollut kiva kutsua asiakkaita, mutta on ollut myös todella ihanaa järjestää täällä juhlia omille ystäville. On aika spesiaalia, että kotona on näin paljon tilaa sekä pitkät pöydät ja isot sohvat. Muutto pienestä Helsingin kaksiosta tänne oli aikamoinen muutos! Meillä on myös ihana terassi, jota kutsumme Toscanaksi. Se on oma sydänpaikkani, missä usein nautin aamukahvini.

Onko jokin esine tai asia täällä millä on erityisen paljon tunnearvoa? Minkä ottaisit mukaasi tulipalon syttyessä?

Suuri peikonlehti on melkoinen katseenvangitsija kaikkialla. Olen fiiliksissä siitä, että olen onnistunut pitämään sen elossa niin monta vuotta ja se on selvinnyt kaikki maailman muutot. Sain sen meidän vanhalta Kuuman asiakkaalta vuosia sitten ja se on vain kasvanut entisestään. Sitä voisi tosin olla tulipalossa hieman hankala raahata mukana.

Emme yleisestikään juuri hamstraa tavaroita tai huonekaluja, vaan satsaamme mieluummin kerralla asioihin. Oikeastaan kaikki esineet ja huonekalut mitä meillä täällä on, ovat aika rakkaita. Ajattelen niin, että mieluummin vähän vähemmän asioita ja todella fiilisjuttuja. 

Mikä inspiroi tällä hetkellä?

Ihmiset ympärilläni inspiroivat ja on ihanaa elää ihanien ihmisten ympäröimänä. Lisäksi viime aikoina olen ollut todella inspiroitunut luonnosta ja täällä jemmassa olemisesta. Olen aiemmin asunut pitkään Helsingin keskustassa ja elänyt ihan ytimessä, joten sivuun siirtyminen sieltä hälinästä on ollut aivan ihanaa. Olen nauttinut yllättävän paljon pysähtymisestä ja hiljentymisestä sekä tietynlaisesta aikatauluttomuudesta. Olen vähän mummoutunut täällä ja samalla ollut aika fiiliksissä siitä.

Mitä teillä on tulevaisuuden suunnitelmissa?

Meillä on tulossa ihan uudet kuviot! Olemme nauttineet kartanoelämästä, mutta nyt olemme jatkamassa matkaamme eteenpäin. Rakennamme kumppanini kanssa taloa Etelä-Ranskaan, johon meidän olisi tarkoitus muuttaa huhtikuussa. Arkkitehtimme piirtää juuri viimeisiä piirustuksia ja pian pääsemme nakuttelemaan. Aiomme mennä fiiliksellä ja mikäli tuntuu siltä, saatamme jämähtää Ranskaan pysyvämminkin. Joka tapauksessa tulemme varmasti käymään Suomessa paljon. Aika saa näyttää kummasta tulee lopulta se päätukikohta.

Kuuma yritystoimintana on menossa hetkeksi lepäämään. Äitiysloma ja pieni pakollinen pysähtyminen tulivat juuri sopivaan aikaan. Tämä tuntuu juuri oikealta hetkeltä inspiroitua uudestaan ja miettiä mitä seuraavaksi. Sen olen kuitenkin oivaltanut, että yrittäjyys on oma juttuni. Uskon myös, että tiimimme siskoni ja äitini kanssa jatkaa, koska meillä on niin toimiva trio. Nyt menemme hetkeksi lepäämään, mutta sitten lyömme taas hynttyyt yhteen ja keksimme mitä seuraavaksi. Uskon myös, että ensimmäinen rakennusprojektimme Ranskassa heti talon jälkeen on vierasmaja pihalle, jotta saamme kaikki tärkeät ihmiset kylään.

Hakola Friends: Hanna

Kampaaja ja somevaikuttaja Hanna asuu kesäisin puolisonsa ja kissansa kanssa siirtolapuutarhamökissä. Aurinkoisen mökin keskipisteenä loikoilee keltavalkoraidallinen Filippa-vuodesohva, jolle myös pariskunnan kesävieraat mahtuvat illan tullen majoittumaan.

Lue lisää
Hakola Friends: Erika Vikman

Laulaja Erika Vikman asuu 100 neliöisessä kaksikerroksisessa paritalossa Länsi-Uudellamaalla koiransa Pepin kanssa. Kaksikon levähdyspaikka hektisen arjen keskellä on olohuoneen Lazy-kulmasohvan sylissä.

Lue lisää
Hakola Friends: Anni Ihamäki

Juontaja ja ruokakirjailija Anni Ihamäki asuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa kaksikerroksissa 60-luvun omakotitalossa Espoossa. Kodin sisustus on rakennettu perheen yhdessäololle ja hyggeilylle. Olohuoneen keskipisteenä komeilee raidallinen Lazy-kulmadivaani, jolla otetaan päikkäreitä ja keräännytään viettämään aikaa koko perheen kanssa.

Lue lisää