Hakola Friends: Heli ja lapset

HAKOLA FRIENDS

Heli ja lapset

Kirjailija ja viestintäkonsultti Heli Thorén asuu lastensa Edithin ja Elielin kanssa tunnelmallisessa läpitalon kolmiossa Ullanlinnassa. Päälle 60-neliöinen asunto tuntuu neliöitään suuremmalta hyvin suunnitellun pohjan ja puusepällä teetettyjen säilytysratkaisujen ansiosta.

 

Ajaton ja elegantti kodin sisustus rakentuu taitavasta värien käytöstä, antiikkilöydöistä, designista sekä taiteesta. Sisustukseen on haettu inspiraatiota 1700- ja 1800-lukujen Ranskan värien ja kuosien yhdistelystä.

Esittelisitkö aluksi itsesi, kuka olet ja mitä sinulle kuuluu?

Olen viestintäkonsultti ja kirjailija. Minulle kuuluu tällä hetkellä todella hyvää, olen seuraavaksi juuri tapaamiseen uuden kirjaprojektini tiimoilta, josta olen todella innoissani. Itsensä rakastamisesta kertovan kirjan olisi tarkoitus tulla ulos vuoden päästä keväällä.

 

Teillä on juuri valmistunut remontti ja kotinne pohja on muuttunut. Kertoisitko vähän tästä asunnosta ja uudesta pohjaratkaisusta?

 

Kun ostin aikoinaan tämän asunnon, se oli yksiö. Olemme rakentaneet tähän lisäseinien avulla kaksi uutta makuuhuonetta ja hyödyntäneet vanhaa piikojen nukkumapaikkaa, jonne Elielille on tehty oma huone. Olemme jo alusta saakka panostaneet remppabudjetista paljon puusepäntöihin, ja puuseppä on tehnyt meille kaikki säilytysratkaisut. Pienimmissä neliöissä asuessa on erityisen tärkeää, että kaikille tavaroille on oma paikkansa ja kun huonekorkeutta löytyy, sitä on hyödynnetty katonrajaan asti.

Meillä on myös käynyt onni asunnon suhteen, sillä meillä erityisen ihana taloyhtiö ja vasta täällä asuessani olen oivaltanut, miten suuri rooli sillä on. Olen järjestänyt kesällä sisäpihallamme pastakutsuja ystävilleni, talonyhtiön yhteisessä juhlatilassa hippoja ja torstaisin meillä on aina saunavuoro taloyhtiön saunassa.

Aiemmin olen vaihtanut asuntoa aina kahden vuoden välein siitä saakka, kun ostin ensimmäisen kotini. Tämä on ensimmäinen, mihin olen halunnut jäädä. Mietin aluksi, kun muutimme tänne, että neliöt eivät tulisi mitenkään riittämään ja tämä olisi vain väliaikainen ratkaisu. Tästä ei ole tuntunut kuitenkaan oikealta lähteä. Se on minulle uusi tunne, sillä olen aiemmin ollut koko ajan menossa. 

Miten kuvailisit suhdettasi Hakolaan?


Hakola on minulle todella rakas jo senkin vuoksi, että luova johtaja Annaleena Hakola on rakas ystäväni. Olen myös seurannut Hakolan matkaa jo alusta saakka. Nyt uuden remontin jälkeen meille on tullut myös paljon Hakolaa kotiin.

Suurin osa kalusteistamme on antiikkia, mutta mielestäni Hakolan kalusteet istuvat kauniisti niiden kanssa: niissä on samankaltaisia pyöreitä muotoja ja ajattomuutta. Itselleni kalusteissa ylipäätään on tärkeä vaatimus, että muotoilun pitää kestää hyvin aikaa. Mielestäni Hakolassa on onnistuttu siinä erityisen hyvin – vaikka tietyt trendit heijastelevat Hakolan kalusteissa, ne ovat kuitenkin kaikki pohjimmiltaan hyvin ajattomia.

Nest-sänky pinkkipunaisella Mega Stripe -kankaalla

Mitä Hakolan tuotteita kodistasi löytyy ja miten päädyitte juuri niihin?


Meiltä löytyy olohuoneestamme Bobo-sohva verhoiltuna Hallingdal-villakankankaalla, sävyssä Havu. Tila pieneni remontin myötä: aiemmin se oli iso sali ja remontin jälkeen siitä tuli enemmänkin salonki. Olohuoneemme sisustus ei ole myöskään perinteisesti rakennettu television ympärille. Se on enemmänkin brittityylinen, sillä samassa tilassa sohvan kanssa on myös ruokapöytä, joka palvelee ruokaillessa, kahvitellessa tai korttipeli-illassa. Bobo valikoitui meille siron muotokielensä vuoksi, sillä se istuu täydellisesti salonkiajatukseen. Kun tila on naftimpi, niin pyöreät muodot toimivat hyvin. Jos pienessä tilassa on kulmia, ne tuntuvat rajaavan tilaa, kun pyöreät muodot puolestaan luovat tilan tuntua. Huone myös elää tarpeidemme mukaan: ruokapöydän jatkopalan avulla voimme pitää isojakin illalliskutsuja.

Tyttäreni Edithin huoneessa on yhden hengen Nest-sänky pinkkipunaisella Mega Stripe -kankaalla verhoiltuna. Sängyssä ihastuimme siihen, että vuoteen lisäksi se on samalla myös kalustemainen ja sitä pystyy käyttämään sohvan tavoin. Pienessä huoneessa on todella kiva lisä, että kalusteella on monta käyttötarkoitusta. Sängyn lisäksi meiltä löytyy Mega Stripe -raitoja myös putkityynyissä ja sisustustyynyissä.

Lisäksi meillä on käsinojallinen Mama-tuoli, jossa on mielestäni myös hyvin onnistunut muotoilu. Siinä ei ole mitään kulmia, mihin voisi osua ohi kävellessä. Minulle oleellista sisustuksessa on se, että kalusteiden koko ja muoto ovat hyvin suhteutettu asunnon pohjaan. Silloin ei pääse syntymään sellaisia kohtia, mihin törmää tai mitkä tuntuvat ahtailta.

Mikä on lempipaikkasi kotonasi ja miksi?

 

Viihdyn hyvin kaikkialla, mutta ehkä se olisi kuitenkin uusi makuuhuoneeni ja oma kirjoituspöytäni siellä. Makuuhuone rakennettiin vasta remontin yhteydessä, mikä on hämmentävää, sillä tuntuu kuin huoneen olisi aina kuulunut olla siinä. Löysin hetki sitten joitain vanhoja pohjapiirustuksia talosta, ja ilmeisesti siinä on itse asiassa aiemmin ollut erillinen huone.

Miten yleisesti kuvailisit sisustustyyliäsi?

 

Eletty aika on minulle todella tärkeää sekä asunnossa että kalusteissa. Siitä saakka, kun muutin kotoa, en ole koskaan asunut uudessa talossa. Meillä on myös sisustuksessa paljon antiikkikalusteita. Seuraan trendejä, mutta en juuri noudata niitä sisustuksessa vaan inspiroidun muun muassa vanhoista tyylisuuntauksista. Esimerkiksi Ranskassa jo 1700- ja 1800-luvuilla on yhdistetty värejä upealla tavalla. Meillä löytyy myös paljon värejä kotoa, eikä meillä ole esimerkiksi yhtäkään valkoista seinää. 

Värien lisäksi meillä on myös kuoseja, esimerkiksi makuuhuoneeni tapetin kuosi on ollut Sandersonin valikoimissa jo 1700-luvun lopulta. Meillä on myös raitoja sekä tapettina että kalusteiden verhoiluissa. Raidat ovat myös loistava esimerkki ajan kerrostumista, sillä niitä on käytetty jo Ranskan hovissa. Ne saattavat välillä trendeissä nousta ja laskea, mutta ne eivät koskaan ole pois muodista. Kiinnitän myös todella paljon huomiota tekstiileihin ja erilaisiin materiaaleihin. Jos ostan uuden huonekalun tai uudelleen verhoilen vanhan huonekalun niin kankaan pitää aina olla todella laadukas.

En kuitenkaan halua asua museossa, vaan uusillakin kalusteilla on kotonamme paikkansa. Tykkään uuden ja vanhan sekoittamisesta. Ostan uutta kuitenkin todella harkiten ja saatan myös säästää ostosta varten pitkään. Olemme mielellämme vaikka hetken ilman jotain kalustetta kuin että ostaisimme jonkun edullisemman väliaikaisen ratkaisun odottaessamme sitä oikeaa. 

Kerro jostakin esineestä, jolla on sinulle erityisen paljon tunnearvoa? Minkä nappaisit ensimmäisenä mukaan tulipalon syttyessä?

 

Taideteokseni ovat minulle tärkeimpiä. Isoisäni oli myös taidemaalari ja hän on aikanaan maalannut ikonin, joka on yksi ehdottomasti rakkaimpia esineitä kotonani.

Bobo-sohva havunvärisellä Hallingdal-kankaalla
Hakola Friends: Erika Vikman

Laulaja Erika Vikman asuu 100 neliöisessä kaksikerroksisessa paritalossa Länsi-Uudellamaalla koiransa Pepin kanssa. Kaksikon levähdyspaikka hektisen arjen keskellä on olohuoneen Lazy-kulmasohvan sylissä.

Lue lisää
Hakola Friends: Anni Ihamäki

Juontaja ja ruokakirjailija Anni Ihamäki asuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa kaksikerroksissa 60-luvun omakotitalossa Espoossa. Kodin sisustus on rakennettu perheen yhdessäololle ja hyggeilylle. Olohuoneen keskipisteenä komeilee raidallinen Lazy-kulmadivaani, jolla otetaan päikkäreitä ja keräännytään viettämään aikaa koko perheen kanssa.

Lue lisää
Hakola Friends: Anna Pirkola

Muotoilija ja Studio Plentyn toinen perustaja Anna Pirkola asuu puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa Oulunkylässä, 70-luvulla valmistuneessa 200 neliöisessä, kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa.

Lue lisää