Hakola Designers: Ville Auvinen

HAKOLA DESIGNERS

Ville Auvinen

Muotoilija Ville Auvisen kalusteissa yhdistyvät oivaltava muotoilu ja vahva puukäsityöosaaminen. Hakolan mallistosta löytyy muotoilijan suunnittelema monikäyttöinen Domino-penkki, joka muuntautuu tarpeiden mukaan myös sivupöydäksi, laskutasoksi ja erilaisiksi hyllykokonaisuuksiksi.

Kävimme kylässä Villen työhuoneella Lauttasaaressa ja pääsimme myös vierailemaan muotoilijan puusepänpajalla. Keskustelimme käsillä tekemisestä, inspiraatiosta ja muotoilukentän uusista suuntauksista.

Moikka Ville! Kiitos kun saimme tulla kylään. Esittelisitkö aluksi omin sanoin itsesi, miten kuvailisit itseäsi muotoilijana?

Olen muotoilijana käsityölähtöinen, mikä johtuu puusepäntaustani. Suunnitteluvaiheessa viihdyn tiiviisti puusepänpajallani, ja etsin lopullista muotoa tuotteelle usein käsillä tekemisen kautta. Teen myös paljon pienois-, paperi- ja pahvimalleja sekä testailen muotoa ja mittasuhteita.

 

Miten päädyit alun perin alalle?

Kiinnostuin huonekaluista jo teini-ikäisenä yläasteen teknisen tunneilla. Meillä oli hyvä opettaja, jonka innoittamana rupesin jo silloin piirtämään sohvamalleja ja talojen pohjapiirustuksia. Lukion jälkeen hain opiskelemaan puusepäksi Nummelan Luksiaan, jonka jälkeen työskentelin Fiskarsissa puusepän luona jonkin aikaa. Sen jälkeen hain jatko-opiskelemaan Lahden muotoiluinstituuttiin kalustemuotoilua. Olen ollut jo pitkän aikaa kiinnostunut kalusteista ja olen myös alusta asti tiennyt, että haluan suunnitella omaa mallistoani jossain vaiheessa.

Kerro työtilastasi, kauanko olet työskennellyt täällä ja miten löysit tilan alun perin?

Meitä työskentelee täällä studiolla kymmenisen muotoilijaa ja olemme olleet täällä nyt vähän yli neljän vuoden ajan. Työskentelin aiemmin Vallilassa, jossa tutustuin nykyisiin kollegoihini ja lähdimme heidän kanssaan yhdessä rakentamaan tätä yhteisöä. Muutimme tänne vuonna 2019 loppuvuodesta juuri ennen koronaa, ja tästä muodostui tärkeä pakopaikka pandemian aikana. Täällä näki ihmisiä, vaikka kontaktit olivat muuten minimissä.

Tykkään ylipäätään siitä, että täällä on ihmisiä ympärillä, vaikka muuten muotoilijan työ onkin hyvin itsenäistä. Täällä on myös hyvin taitavia tyyppejä, joilta saa myös ammatillista tukea työskentelylle, ja jaammekin päivittäin ideoita ja ajatuksia omista projekteistamme.

Miten kuvailisit suunnittelemiesi kalusteiden muotokieltä?

Suunnittelemieni tuotteiden muotokieltä yhdistää tietynlainen pyöreys ja pehmeys. Yritän aina hakea tuotteisiin inhimillisyyttä, vaikka ne olisi teollisesti valmistettu. Puusepän taustani takia puu on minulle myös luontevin materiaali. Siinä on aina tietynlaista lämpöä, vaikka esine olisi itsessään hyvin pelkistetty ja minimalistinen. Puu myös haastaa materiaalina, sillä se on elävä materiaali. Se voi esimerkiksi olla todella kestävää johonkin suuntaan, mutta heikkoa johonkin toiseen suuntaan, mikä pitää ottaa suunnittelussa huomioon.

 

Mistä ammennat inspiraatiota suunnittelutyöhösi?

Vaikea sanoa, sillä sitä tulee kaikkialta arjesta kaiken aikaa. Havainnoin aika paljon ympäristöäni, muun muassa rakennuksia ja erilaisten materiaalien tai tavaroiden sattumanvaraisia sommitelmia esimerkiksi työmailla. Saan myös usein inspiraatiota pajatyöskentelyn kautta. Käsillä intuitiivisesti tekemällä tuntuu aina syntyvän uusia ideoita.

Kerro Hakolalle suunnittelemastasi Domino-penkistä. Miten sen suunnitteluprosessi eteni ja mitä mieltä olet lopputuloksesta?

Dominon idea lähti kenkätelineestä, jonka Annaleena bongasi studiollamme. Muutimme alkuperäitä mittakaavaa hieman ja teimme päälliosasta tasaisen, jotta sitä voi käyttää eri käyttötarkoituksissa. Domino-penkki on suunniteltu dominopalikoiden tapaan pinottavaksi ja yhdisteltäviksi. Yksinään Domino toimii monikäyttöisenä penkkinä tai laskutasona, ja elementtejä pinoamalla siitä saa luotua loputtomasti erilaisia hyllykokonaisuuksia.

Suunnitteluprosessi eteni nopeasti ja helposti yhdessä Hakolan tiimin kanssa, ja olen todella tyytyväinen valmiiseen lopputulokseen. Puuseppä Petri Karjalainen on tehnyt myös tuotannon puolella viimeisen päälle tarkkaa työtä.

Mitä ajattelet vastuullisuudesta työssäsi muotoilijana?

Ajattelen vastuullisuutta usein käsityötaustani kautta ja tähtään siihen, että tuote on valmistettu siten, että se kestää käytössä. Minulle on myös tärkeää, että tuotteen muotokieli kestää aikaa, eikä yritä vain seurata trendejä. Pyrin suunnittelussa siihen, että tuotteella on jokin looginen syy, miksi se on olemassa ja mitä ongelmaa se yrittää ratkaista.

Arvostan myös Hakolan kanssa työskentelyssä sitä, että valmistus tapahtuu Suomessa hyvissä olosuhteissa. Suomessa myös energiantuotanto on puhtaampaa verrattuna esimerkiksi joihinkin Itä-Euroopan maihin, missä energiaa tuotetaan enemmän hiilivoimalla ja muilla fossiilisilla lähteillä.

Mikä sinua inspiroi muotoilun kentällä juuri tällä hetkellä?

Mielestäni viime vuosina on ollut sellainen kiinnostava suuntaus, että monet muotoilijat valmistavat itse joitakin pieniä sarjoja esineitä. Se on samalla myös monipuolistanut sitä, millaisia esineitä on tarjolla. Kun tehdään enemmän käsityönä, se vapauttaa sitä, millaisia asioita on mahdollista tehdä.

VILLE AUVISEN SUUNNITTELEMIA TUOTTEITA:

LUE LISÄÄ:

Hakola Friends: Erika Vikman

Laulaja Erika Vikman asuu 100 neliöisessä kaksikerroksisessa paritalossa Länsi-Uudellamaalla koiransa Pepin kanssa. Kaksikon levähdyspaikka hektisen arjen keskellä on olohuoneen Lazy-kulmasohvan sylissä.

Lue lisää
Hakola Friends: Anni Ihamäki

Juontaja ja ruokakirjailija Anni Ihamäki asuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa kaksikerroksissa 60-luvun omakotitalossa Espoossa. Kodin sisustus on rakennettu perheen yhdessäololle ja hyggeilylle. Olohuoneen keskipisteenä komeilee raidallinen Lazy-kulmadivaani, jolla otetaan päikkäreitä ja keräännytään viettämään aikaa koko perheen kanssa.

Lue lisää
Hakola Friends: Anna Pirkola

Muotoilija ja Studio Plentyn toinen perustaja Anna Pirkola asuu puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa Oulunkylässä, 70-luvulla valmistuneessa 200 neliöisessä, kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa.

Lue lisää