Hakola Designers: Samuli Helavuo

HAKOLA DESIGNERS

Samuli Helavuo

Palkittu muotoilija Samuli Helavuo yhdistää työssään lempeät arvot ajattomaan estetiikkaan. Muotoilijan kynästä on syntynyt Hakolan mallistoon useita moderneja klassikoita: Mama-perheen tuolit ja pöydät sekä Edit- ja Riippu-hylly.

Kävimme kylässä Samulin työhuoneella Lauttasaaressa ja keskustelimme muun muassa alan vaihtamisesta, puutuolien evoluutiosta ja empatian merkityksestä muotoilijan työssä.

Moikka Samuli! Kiitos kun saimme tulla kylään. Esittelisitkö aluksi omin sanoin itsesi, miten kuvailisit itseäsi muotoilijana?

Olen pääasiassa tuotemuotoiluun ja taiteeseen keskittynyt muotoilija. Toimin myös monissa sisustusarkkitehtuuriprojekteissa osana tiimiä. Luonteeltani olen empaattinen, mikä näkyy varmasti sekä muotoilijan työssäni että muussakin elämässäni. Pyrin vaalimaan luontaista kykyäni asettua asiakkaan asemaan ja tuomaan sitä kautta tuotteeseen jotain erityistä, mitä asiakas ei ehkä itse olisi tullut ajatelleeksi.

Koen, että empaattisuudesta on muotoilijalle paljon hyötyä, ja se on mielestäni jopa muotoilijan keskeisin ominaisuus. Jos tekee taidetta tai jotain täysin omaehtoista projektia, empaattisuus ei ole välttämättä olennaisessa osassa. Kuitenkin silloin, kun tekee yhteistyötä tai luo tuotetta, joka tulee ihmisten käyttöön, on tärkeää osata asettua muiden asemaan ja pyrkiä ymmärtämään mitä tuote kaipaa.

Miten alun perin päädyit muotoilun alalle?

Olen alan vaihtaja. Tein aiemmin kymmenisen vuotta myynti- ja markkinointitöitä. Minusta alkoi kuitenkin tuntua siltä, etten halunnut tehdä niitä töitä eläkepäiviin asti. Silloin päätin heittäytyä pois tutusta, tietämättä vielä uutta suuntaa. Irtisanoutuminen tuntui jännittävältä. Koen kuitenkin, että elämä on uudistumisen matka, eikä sitä kannatta hukata toisarvoisiin asioihin. Pikkuhiljaa vuosien kuluessa, matkustelun ja rakastumisen myötä ymmärsin, että haluaisin tehdä jotain luovaa.

Ajatus muotoilijuudesta lähti siitä, kun tein kotiimme muutaman kalusteen. Se oli todella kiinnostavaa ja päätin silloin hakea opiskelemaan muotoilu. Aloitin opinnot Lahden Muotoiluinstituutissa vuonna 2010. Siitä kaikki alkoi. Olen onnekas, kun olen löytänyt oman polkuni. Vuosien varrella olen ollut kiinnostanut monesta asiasta ja tehnyt monenlaisia juttuja. Tuntuukin mahtavalta vihdoin olla oikeassa paikassa ja suunnata kaikki energia itselle luonteviin asioihin.

Kerro työtilasta, kauanko olet työskennellyt täällä ja miten päädyit tänne alun perin?

Muutin tähän tilaan nelisen vuotta sitten ja löysin paikan kaverien kautta. Tiesin, että täällä olevat ihmiset ovat todella kivoja tyyppejä, joten tuntui luontevalta muuttaa tänne saman katon alle. Meillä on täällä ihan mieletön porukka – samanhenkisyys, samanrytmisyys ja luotettavuus antavat mielettömästi voimaa ja energiaa arkeen.

Miten kuvailisit suunnittelemiasi kalusteita ja niiden muotokieltä?

Uskoisin, että niille yhtenäistä on tietynlainen pehmeys ja lämpö. Yrityksille tehdyissä tuotteissa, pyrin tietysti muotoilemaan juuri kullekin parhaan mahdollisen tuotteen. Uskon kuitenkin, että lopputuloksessa näkyy myös aina persoonani jollain tapaa.

Mistä ammennat inspiraatiota suunnittelutyöhösi?

Jos suunnittelen esimerkiksi tuolia, tutkin aina aika paljon aihealuetta sosiaalisen median ja netin kautta. Mietin paljon myös omia kokemuksiani ja selailen valokuvia, jos sieltä löytyisi jotain kiinnostavaa ja ajankohtaista, mistä ammentaa.

Muotoilun ytimessä ovat myös ergonomia, estetiikka ja funktio, joiden ympärille luodaan uutta. Esimerkiksi tuoli on siitä haastava tuote, että se on mahdoton suunnitella niin, että se olisi kaikille ideaali istua. Siksi se onkin aina jonkinlainen kompromissi: mahdollisimman monelle mahdollisimman hyvä. Suunnittelun kannalta se tuo paljon haasteita, mutta toisaalta myös kiinnostavuutta työskentelyyn.

Kerro Hakolalle suunnittelemista kalusteista, miten niiden suunnitteluprosessi eteni ja mitä mieltä olet lopputuloksista?

Olen suunnitellut Hakolalle Edit- ja Riippu-hyllyt sekä Mama-perheen tuolit, baarituolit ja pöydät. Osa prosesseista on edennyt todella nopeasti, ja joitakin malleja on hiottu pidempään. Mama-tuoli oli samalla myös maisterinopinnäytetyöni Aaltoon. Koska tein tuolin opinnäytetyönä, pystyin myös käyttämään sen tekemiseen enemmän aikaa ja menemään syvemmälle taustoitukseen.

Maailman historiassa on tehty lukuisia puisia tuoleja, joten on lähes mahdotonta luoda mitään erityisen radikaalia, uudenlaista ratkaisua. Näen tuolin muotoilun pikemminkin evoluutiona, jossa jokainen muotoilija tuo siihen vähän jotain uutta ja omaa, jolloin jana kasvaa ajan saatossa. Moni tunnettu tanskalainen muotoilija on esimerkiksi inspiroitunut ja ammentanut muinaisista kiinalaisista tuoleista puisine kaariselkänojineen, ja tehnyt niistä omia tulkintojaan. Siihen janaan minäkin olen tuonut oman jatkumoni Mama-tuolilla.

Olen myös pyrkinyt siihen, että Mama olisi mahdollisimman Hakolan näköinen ja täydentäisi Hakolan mallistoa kiinnostavalla tavalla. On ollut myös mahtava laajentaa Mama-perhettä baarituolin ja pöytien muodossa. Lopputuloksessa yhdistyy jurvalainen, perinteinen puusepäntaito sekä ajaton, suomalainen muotoilu.

Miten näet vastuullisuuden työssäsi muotoilijana?

Mielestäni on hienoa, jos pystyy muotoilemaan asioita sellaisista materiaaleista, jotka kestävät käytössä, ja parhaimmillaan vielä kuluessaan paranevat ja patinoituvat kauniisti. Mielestäni on myös tärkeää, että materiaaleja voi tarvittaessa uudelleen käyttää mahdollisimman pienellä vaivalla. Hakolan kanssa työskennellessä on ollut myös aivan uskomattoman hieno asia, että valmistus tapahtuu Suomessa.

Mikä sinua inspiroi muotoilun tai luovan alan kentällä juuri tällä hetkellä?

Olen inspiroitunut siitä, että yhä useammalla toimijalla on pyrkimyksiä kestävään tuotantoon. Minua innostaa se, että pienempien tekijöiden lisäksi myös suuremmilla yrityksillä on entistä enemmän kestäviä päämääriä. On mahtavaa huomata, että yhä useampi toimija pyrkii parempaan ja haluaa oppia sekä mennä eteenpäin – seurata tätä aikaa, ja ymmärtää arvot ja huolet mitä ihmisillä on.

SAMULI HELAVUON SUUNNITTELEMIA TUOTTEITA:

590,00

LUE LISÄÄ:

Hakola Friends: Nita

Suunnittelija ja stylisti Nita Hauhia asuu perheensä kanssa 1800-luvun lopulla valmistuneessa puutalossa, joen rannalla. Värejä, vintage-löytöjä ja taidetta pursuavassa kodissa eletään omannäköistä elämää ja juhlitaan päivittäin ihanaa arkea.

Lue lisää
Hakola Friends: Hanna

Kampaaja ja somevaikuttaja Hanna asuu kesäisin puolisonsa ja kissansa kanssa siirtolapuutarhamökissä. Aurinkoisen mökin keskipisteenä loikoilee keltavalkoraidallinen Filippa-vuodesohva, jolle myös pariskunnan kesävieraat mahtuvat illan tullen majoittumaan.

Lue lisää
Hakola Friends: Erika Vikman

Laulaja Erika Vikman asuu 100 neliöisessä kaksikerroksisessa paritalossa Länsi-Uudellamaalla koiransa Pepin kanssa. Kaksikon levähdyspaikka hektisen arjen keskellä on olohuoneen Lazy-kulmasohvan sylissä.

Lue lisää