Hakola Designers: Petra Lassenius

HAKOLA DESIGNERS

Petra Lassenius

Palkittu muotoilija ja sisustusarkkitehti Petra Lassenius on voittanut myös vuoden 2024 kalustesuunnittelija -palkinnon. Petra on suunnitellut useita rakastettuja Hakola-klassikoita, kuten Day- ja Hug-nojatuolit sekä We-moduulisohvan.

Vierailimme muotoilijan tunnelmallisella työhuoneella Lapinlahdella, ja keskustelimme kodin merkityksellisyydestä ja suunnittelijoiden roolista kestävien ratkaisuiden kehittäjinä.

Moikka Petra! Kiitos kun saimme tulla kylään. Esittelisitkö aluksi lyhyesti omin sanoin itsesi, miten kuvailisit itseäsi muotoilijana?

Koti on ollut aina minulle hyvin merkityksellinen ympäristö, joten tuntuu luontevalta, että suunnittelen sinne kalusteita. Olen asunut monessa erilaisessa kodissa myös ulkomailla, kuten Chigagossa, Lontoossa ja Berliinissä. Koen saaneeni niistä myös paljon inspiraatiota suunnittelutyöhöni, ja kodit ovat aina olleet minulle myös eräänlaisia tutkimuslaboratorioita asumiseen liittyen.

Asunnosta tekevät kodin aina henkilökohtaiset, rakkaat esineet ja kalusteet: omat astiat, taulut ja kalusteet, jotka ovat muodostuneet oman identiteetin ympärille. Olen juuri muuttanut ja nytkin uuteen kotiin tulivat uutena ainoastaan kiintokalusteet ja We-sohva, jota on kiva testata käytännössä omassa kodissa.

Muotoilijana itselleni tärkeitä arvoja ovat myös muokkautuvuus, ekologisuus, pitkäikäisyys, modulaarisuuus ja tietenkin estetiikka – nämä arvot ohjaavat pitkälti myös suunnittelutyötäni. 

Miten alun perin päädyit designalalle? Tiesitkö aina, että sinusta tulee muotoilija?


Muotoilu ja taide olivat vahvasti läsnä lapsuudessani, ja sain lapsuudenkodista paljon virikkeitä luovalle alalle. Äitini oli muotisuunnittelija, ja vanhempieni ystäväpiirissä oli paljon taiteilijoita, jotka kävivät usein kylässä. Varhaisessa teini-iässä aloin kiinnostua sisustuksesta, ja silloin innostuin myös ajatuksesta pyrkiä alalle.


Kerro työtilastasi, kauanko olet työskennellyt täällä ja miten löysit tilan alun perin?

Työpäiväni ovat vaihtelevia: toisinaan opetan Metropolian ammattikorkeakoulussa ja toisinaan olen etätöissä vapaa-ajan asunnollani. Oma työhuoneeni on Lapinlahden Lähteellä, jossa olen ollut vajaan vuoden ajan. Työhuone sijaitsee myös kävelymatkan päässä kotoani, mitä arvostan paljon. Lapinlahti on kaunis ympäristö ja ilmapiiri on hyvin rento: täällä ei haittaa, vaikka työpöydälle jäisi keskeneräinen, sotkuinen työvaihe.

Miten kuvailisit suunnittelemiesi tuotteiden muotokieltä?

Muotokieleni on selkeä, ja yleensä suunnitteluprosessin aikana kaikki ylimääräinen karsiutuu pois. Tällä hetkellä pinnalla ovat orgaaniset muodot, ja vallitseva muotokieli vaikuttaa myös omiin valintoihin. Pidän kuitenkin tärkeänä, että suunnittelemani tuotteet istuvat hyvin eri aikakausilta tuleviin tuotteisiin.


Mistä ammennat inspiraatiota suunnittelutyöhösi?

Arki on minulle suuri inspiraation lähde. Kun on vain aikaa pysähtyä ja antaa haasteille tilaa, niin ratkaisut syntyvät. Myös muut taiteen alat, kuten muoti ja kuvataide, antavat minulle paljon inspiraatiota.

Kerro Hakolalle suunnittelemistasi kalusteista: Hug- ja Day-nojatuoleista sekä We-sohvasta. Mistä niiden idea sai alkunsa ja mitä mieltä olet lopputuloksista?

We-sohvan lähtökohtana on ollut elinkaariajattelu, modulaarisuus ja muokkautuvuus sekä se, että sohvan kätisyyttä voidaan vaihtaa.

Day-nojatuoli on suunniteltu kaveriksi sohvalle ja siinä on klassinen muotokieli. Suunnitteluni keskiössä olivat mitoitus ja soveltuvuus pieniinkin tiloihin.

Hug-nojatuolin tavoitteena oli samaan tapaan pieneenkin kotiin sopiva mittakaava, ja mitoitus oli tärkeä osa prosessia. Luonnostelin suunnitteluvaiheessa useita pienoismalleja muovailuvahasta, eräänlaisia muodon ja mittasuhteiden tutkielmia. Lopputuloksena syntyi sylimäinen tuoli, joka on muotokieleltään orgaaninen, reipas ja reilu.

Mitä ajattelet vastuullisuudesta työssäsi muotoilijana?

Vastuullisuus ja eettisyys ovat muotoilijan työssä keskeisessä roolissa, ja suunnittelija joutuu puntaroimaan työssään tuotteen elinkaareen, hiilijalanjälkeen ja luontokatoon vaikuttavia tekijöitä. Pitkäikäisyyteen voi vaikuttaa monella tavalla, muun muassa materiaalivalinnoilla, huollolla ja korjattavuudella, tuotannon sijainnilla ja menetelmillä sekä tuotteen modulaarisuudella.

Tällä hetkellä inspiroidun muotoilun vastuullisuuskentällä siitä, miten voimme hyödyntää jo olemassa olevaa materiaalia. Yhdistelemällä ja muokkaamalla materiaalia uudella tavalla, se tuottaa uutta arvoa. Uskon, että moni kestävä ratkaisu saa alkunsa suunnittelijan työpöydältä.

PETRA LASSENIUKSEN SUUNNITTELEMIA TUOTTEITA:

New
355,00
New