Hakola Designers: Hanna Anonen

HAKOLA DESIGNERS

Hanna Anonen

Palkittu muotoilija Hanna Anonen tunnetaan rohkeasta ja yllätyksellisistä värienkäytöstä sekä leikkisästä muotokielestä. Laajasti kansainvälisessä mediassakin noteerattu muotoilija on suunnitellut Hakolalle herkulliset Cocktail-varjostimet ja Bonbon-peilit

Kävimme kylässä Hannan värikkäällä työhuoneella Vallilan taiteilijatalossa, jossa hän jakaa tilat viiden muun luovan alan tekijän kanssa. Keskustelimme suunnittelijan inspiraationlähteistä ja vastuullisuuden merkityksestä muotoilijan työssä.

Moikka Hanna! Kiitos kun pääsimme kylään. Esittelisitkö aluksi lyhyesti omin sanoin itsesi, miten kuvailisit itseäsi muotoilijana?

Olen muotoilijana hyvin monipuolinen ja teen laajalla skaalalla projekteja aina tuotemuotoilusta tilasuunnitteluun. Asiakkaani ovat sekä pienempiä yrityksiä että isompia instituutioita, kuten museoita.

Miten alun perin päädyit design-alalle? Tiesitkö aina, että sinusta tulee muotoilija?

Ihan ensimmäinen toiveammattini oli ratsastuskoulun opettaja, sillä olin henkeen ja vereen heppatyttö nuorempana. Omien vahvuusalueideni kautta päädyin kuitenkin aika nopeasti ja luontevasti tähän ammattiin. Opiskelin ensin puuartesaaniksi ja sen jälkeen pääsin opiskelemaan muotoilua. Valmistuin teolliseksi muotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutista ja sen jälkeen taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taideteollisen muotoilun osastolta. Maisteriopinnoissa pääsin koulun näyttelyprojekteihin mukaan, joissa pääsin tekemään tilasuunnittelua ja näyttelyarkkitehtuuria, mitä kautta löytyi uusia tapoja tehdä muotoilua.

Kerro työtilastasi, kauanko olet työskennellyt täällä ja miten löysit tilan alun perin?

Olen työskennellyt täällä nyt kaksi ja puoli vuotta. Meitä on täällä saman katon alla kuusi luovan alan tekijää: graafikoita, kuvittajia, tuottaja ja kirjainsuunnittelijoita lisäkseni. Tila sopii meille hyvin, sillä täällä on reilut sata neliötä työskentely- ja säilytystilaa. Jaetussa tilassa on myös positiivisia puolia, kun voi jakaa muiden kanssa yrittäjän arkea, omia kokemuksia, ja luovia prosesseja. Välillä projekteihin saattaa löytyä myös projektityöryhmä täältä työhuoneen sisältä.

Miten kuvailisit suunnittelemiesi tuotteiden muotokieltä?

Ne ovat leikkisiä ja värikkäitä. Olen lähtenyt aika riskillä kokeilemaan erilaista ja rohkeaa ilmaisua, mikä on onneksi kannattanut. Värit löydän usein intuition kautta tekemällä testejä ja kokeilemalla erilaisia sävyjä mallikappaleiden avulla. Välillä minulla on ihastus johonkin tiettyyn väriin tai sävyyn, jota minun on pakko testata, jotta saan sen systeemistäni ulos.

Kerro Hakolalle suunnittelemistasi kalusteista. Miten niiden suunnitteluprosessi eteni ja mitä mieltä olet lopputuloksista?

Hakolan kanssa tehdyt tuotteet ovat todella lähellä ensimmäisiä kappaleita, jotka olen suunnitellut. Olen tyytyväinen, että niissä on pysytty tuote edellä, ja ne ovat saaneet säilyttää oman ilmeikkään profiilinsa, värit ja materiaalin.

Cocktail on syntynyt itsenäisesti omalta suunnittelupöydältäni ja erilaisten näyttelyiden kautta se päätynyt Hakolan tuotantoon. Uusien keräilyerien kautta olen päässyt leikkimään värimiksauksen kanssa ja pyöräyttämään värirulettia aina uudestaan.

Bonbon-peilit puolestaan syntyivät niin, että Hakolan tuotevalikoimasta puuttui peili ja minua pyydettiin piirtämään sellainen. Tiesin silloin jo alun perin, että peilin koti tulee olemaan Hakolalla ja silloin tuotekehitystä tehtiin yhdessä Hakolan puusepän kautta piirrustuksieni pohjalta.

Molemmissa tuotteissa ja suunnittelussa yleisesti pyrin aina rohkeuteen. Siihen, että tuotteet erottuvat – ne huomataan ja muistetaan. 

Miten näet vastuullisuuden työssäsi muotoilijana?

Näen vastuullisuuden ehdottoman tärkeänä ja Hakolan tuotteissa on ihan mahtavaa, että ne valmistetaan omassa kotitehtaassa Jurvassa. Materiaaleilla on myös suuri merkitys. Molemmat Hakolalla suunnittelemistani tuotteista on valmistettu puusta. Kyseessä olisi aivan eri tuotteet, jos ne olisi valmistettu esimerkiksi muovista.

Pyrin myös suunnitteluvaiheessa siihen, että tuotteesta tulee esteettisiltä ominaisuuksiltaan ajaton, jotta sen käyttöikä olisi pitkä. Pyrin suunnittelemaan sellaisia tuotteita, jotka omistaja haluaa pitää mukanaan läpi elämänsä. Voi olla, että tuote kulkeutuu myöhemmin suvussa eteenpäin tai jatkaa matkaansa second hand -liikkeen kautta. Tärkeintä on, että säilyy käytössä mahdollisimman pitkään, vaikka koti vaihtuisi.

Mistä ammennat inspiraatiota suunnittelutyöhösi?

Arkisista asioista, välillä ne ovat visuaalisia ja välillä materiaalilähtöisiä.  Usein, etenkin jos suunnittelu- tai tuotekonsepti on itsestäni lähtöisin, lähden leikkimään muodolla ja värillä. Mietin myös aina sitä, miten jonkin asian voisi tehdä toisin, oli kyseessä sitten kynttilänjalka tai peili. Miten sitä voisi maustaa, että siitä saisi ilmeikkään ja sellaisen, että se huomataan.

Kun lähden tekemään uutta, pyrin olemaan silmät ja aistit auki. Pyrin pääsemään intuitiiviseen ja inspiroivaan tilaan, jossa lopputulos tulee luonnostaan. En vertaile omia tekemisiäni siihen mitä sillä hetkellä yleisesti tehdään, vaan teen sitä mikä tuntuu itsestä hyvältä ja mikä tulee pakottamatta – uskon, että se näkyy aina myös lopputuloksessa.

HANNA ANOSEN SUUNNITTELEMIA TUOTTEITA:

LUE LISÄÄ:

Hakola Friends: Erika Vikman

Laulaja Erika Vikman asuu 100 neliöisessä kaksikerroksisessa paritalossa Länsi-Uudellamaalla koiransa Pepin kanssa. Kaksikon levähdyspaikka hektisen arjen keskellä on olohuoneen Lazy-kulmasohvan sylissä.

Lue lisää
Hakola Friends: Anni Ihamäki

Juontaja ja ruokakirjailija Anni Ihamäki asuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa kaksikerroksissa 60-luvun omakotitalossa Espoossa. Kodin sisustus on rakennettu perheen yhdessäololle ja hyggeilylle. Olohuoneen keskipisteenä komeilee raidallinen Lazy-kulmadivaani, jolla otetaan päikkäreitä ja keräännytään viettämään aikaa koko perheen kanssa.

Lue lisää
Hakola Friends: Anna Pirkola

Muotoilija ja Studio Plentyn toinen perustaja Anna Pirkola asuu puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa Oulunkylässä, 70-luvulla valmistuneessa 200 neliöisessä, kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa.

Lue lisää