Annaleena Hakolan perheen kotona Lauttasaaressa

HAKOLA JOURNAL

Annaleena Hakolan perheen kotona Lauttasaaressa

Luova johtajamme Annaleena Hakola asuu kumppaninsa Eka Ruolan ja lastensa kanssa oman niemen kärjessä Lauttasaaressa, 60-luvun kaksikerroksisessa pienkerrostalossa. Alakerran saunaosasto mukaan lukien asunnossa on yhteensä 148 neliötä ja oma puutarha.

Asunto on remontoitu kauttaaltaan aikakautta kunnioittaen ja sisustettu ajattomilla designklassikoilla, vintage-löydöillä sekä vuosien mittaan kerätyillä taideteoksilla. Suurista ikkunoista avautuva merimaisema tuntuu jatkuvan sisätiloihin saakka, jonka ansiosta kodin tunnelma elää ympäröivän luonnon ja vuodenaikojen mukana.

Annaleena oli jo vuosikausia seurannut Lauttasaaren asuntotarjontaa tietäen, että unelmiensa kotia olisi vaikea löytää: asunnon pitäisi olla 60-luvulta ja mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa. Siellä tulisi olla suuret ikkunat, tarpeeksi tilaa ja oma piha. Kaikki toiveet täyttävä koti tuli kuitenkin vuosi sitten kesällä myyntiin ja Annaleena meni kumppaninsa Ekan kanssa katsomaan sitä siltä istumalta.

”Tiesimme heti sisään astuessamme, että tämä on meidän tuleva kotimme. Asunnon tunnelma oli omaa luokkaansa. Teimme tarjouksen saman tien ja lopulta 88 tarjousta myöhemmin koti oli vihdoin meidän.”

”Tiesimme heti sisään astuessamme, että tämä on meidän tuleva kotimme. Asunnon tunnelma oli omaa luokkaansa. Teimme tarjouksen saman tien ja lopulta 88 tarjousta myöhemmin koti oli vihdoin meidän.”

Käsinojaton Mama-tuoli

Asunto on pariskunnan ensimmäinen yhteinen koti, jossa myös Annaleenan pojat asuvat vuoroviikoin. Arkkitehti Viljo Myyrinmaan suunnittelema talo sijaitsee meren äärellä omassa niemessä. 60-luvun modernistisen suuntauksen ajatus siitä, että ulkotila on sisätilan jatke, toteutuu asunnossa täydellisesti suurien ikkunoiden ansiosta. Kodin valo ja tunnelma elää ympäröivän luonnon ja vuodenaikojen mukana.

”Meillä on kummallakin kiireinen työ, joten halusimme ehdottomasti, että uusi koti sijaitsisi luonnon ja meren läheisyydessä. Lauttasaaren oma niemi tuntuu meille turvapaikalta. Usein jo kotimatkalla, Lauttasaaren sillan kohdalla kierrokset alkavat laskea.”

Mama-baarituolit

”Meillä on kummallakin kiireinen työ, joten halusimme ehdottomasti, että uusi koti sijaitsisi luonnon ja meren läheisyydessä. Lauttasaaren oma niemi tuntuu meille turvapaikalta. Usein jo kotimatkalla, Lauttasaaren sillan kohdalla kierrokset alkavat laskea.”

Asunto vaati täyden remontin, joka tehtiin aikakautta kunnioittaen ja vanhaa tunnelmaa vaalien. Alkuperäinen tammiparketti säästettiin kunnostaen se hiomalla ja lakkaamalla. Seinät ja katot maalattiin Coverstoryn maaleilla. Keittiössä yksi väliseinistä kaadettiin ja tila avattiin ruokailutilaan, mikä mahdollisti seurustelun ruuanlaiton lomassa. Kaikki asunnon kiintokalusteet eli makuuhuoneiden vaatekaapit, eteisen kaapistot ja keittiö uusittiin kokonaan. Kiintokalusteet toteutettiin kaikki samalla 60-luvusta inspiroituneella tyylillä: tammiviiluovilla ja pyöreillä vetimillä, jotka ovat Annaleenan itsensä suunnittelemat.

”Rakastamme molemmat 60-luvun arkkitehtuuria ja tunnelmaa. Erityisesti fiilistelemme 60-luvun arkkitehtuurin inhimillistä mittakaavaa. Tilat eivät ole valtavia ja hallimaisia, vaan kaikki on käytännöllistä ja ihmisen kokoista.”

Annaleenan keittiössä

”Rakastamme molemmat 60-luvun arkkitehtuuria ja tunnelmaa. Tilat eivät ole valtavia ja hallimaisia, vaan kaikki on käytännöllistä ja ihmisen kokoista.”

Inspiraationa kodin värimaailmalle ja tyylille toimi sveitsiläinen arkkitehti ja muotoilija Le Corbusier, joka on yksi modernin arkkitehtuurin uranuurtajista. Annaleenaa inspiroi erityisesti Corbusierin suunnittelema Le Pavillion, jonka punavihreästä värimaailmasta ja rosterisesta keittiöstä hän ammensi ideoita myös omaan keittiöönsä.

Kodin lämpimien ja luonnollisten sävyjen, tammiparketin ja punatiilisen takan vastaparina kodin sävymaailmassa on käytetty vahvoja väripilkkuja: tomaatinpunaista, kirkasta vihreää, keltaista ja koboltinsinistä. Voimakkaat värit pääsevät kauniisti esiin neutraaleja, luonnollisia sävyjä vasten.

Kodin sisustus on sekoitus uutta ja vanhaa. Annaleenan ja Ekan rakkaat pitkään matkassa mukana kulkeneet vintage- ja designlöydöt sekä taideteokset ovat kaikki löytäneet kotoa oman paikkansa. Pariskunnan kaikkia sisustustuotteita yhdistävät aidot luonnonmateriaalit. Matoissa ja verhoissa on materiaaleina sisalia, villaa ja pellavaa. Olohuoneeseen on valittu Hakolan Filippa-kulmasohva mustavalkoraidallisella Mega Stripe -villakankaalla. Luonnonmateriaaleja ei arasteta, vaikka perheessä lapsia onkin. Laadukkaat materiaalit ikääntyvät kauniisti kulutuksesta huolimatta.

Filippa-kulmasohva mustavalkoisella Mega Stripe-kankaalla

Perheen koti toimii samalla myös laboratoriona Hakolan uusille tuotteille, jotka Annaleena haluaa aina testata omassa käytössä ennen lanseerausta.

”Hyvä esimerkki on uusi puolipäiväpeittomme, jonka idea lähti makuuhuoneestamme. Joskus olen myös arjen keskellä huomannut, että esimerkiksi sohvan istuinsyvyyteen on tarvittu pari senttiä lisää, jotta siinä on vielä hieman mukavampi loikoilla töiden jälkeen.”

Kodin ainutlaatuinen tunnelma rakentuu ympäröivän luonnon lisäksi omannäköisistä sisustusvalinnoista, rohkeasta värien käytöstä ja vuosien mittaan kerätyistä aarteista. Annaleenan tärkein sisustusvinkki onkin kuunnella omia makumieltymyksiä ja sisustaa koti juuri omaa elämää varten, eikä kuunnella liikaa toisten mielipiteitä tai trendejä.

”Kauneimmat kodit ovat sellaisia, joissa asukkaat viihtyvät ja elävät onnellista, omannäköistä elämää.”

Inspiroidu Annaleenan tyylistä
Hakola Friends: Hanna

Kampaaja ja somevaikuttaja Hanna asuu kesäisin puolisonsa ja kissansa kanssa siirtolapuutarhamökissä. Aurinkoisen mökin keskipisteenä loikoilee keltavalkoraidallinen Filippa-vuodesohva, jolle myös pariskunnan kesävieraat mahtuvat illan tullen majoittumaan.

Lue lisää
Hakola Friends: Erika Vikman

Laulaja Erika Vikman asuu 100 neliöisessä kaksikerroksisessa paritalossa Länsi-Uudellamaalla koiransa Pepin kanssa. Kaksikon levähdyspaikka hektisen arjen keskellä on olohuoneen Lazy-kulmasohvan sylissä.

Lue lisää
Hakola Friends: Anni Ihamäki

Juontaja ja ruokakirjailija Anni Ihamäki asuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa kaksikerroksissa 60-luvun omakotitalossa Espoossa. Kodin sisustus on rakennettu perheen yhdessäololle ja hyggeilylle. Olohuoneen keskipisteenä komeilee raidallinen Lazy-kulmadivaani, jolla otetaan päikkäreitä ja keräännytään viettämään aikaa koko perheen kanssa.

Lue lisää