Viherkasvimania

Ollaan asuttu kohta kaksi vuotta tässä lähes yhtä ikkunaa olevassa asunnossa, ja sinä aikana minusta on sukeutunut varsinainen viherpeukalo. Olin ennen täysi katastrofi mitä tulee viherkasveihin, tai varsinkaan niiden hengissä pitämiseen. Se oli lähinnä äitini joka niitä kasviraukkoja silloin tällöin yritti ruokota.

”Nautin kasveistani suuresti ja suosittelen kyllä muillekin viherkasvien hommaamista!”

Nyt tunnen kuitenkin syvää huojennusta, se en ollutkaan minä joka oli niin huono, vaan se viherpeukalon puute olikin aina johtunut vain valon vähyydestä. Nyt kun valoa on roppakaupalla ja ilmansuunnatkin ilmeisen suotuisat, ovat viherkasvit vallan villiintyneet. Ja siitäkös minä nautin. En tiedä onko se vain minä, vai saako joku muu kiksejä siitä, että viikon reissun aikana lyyraviikunaan on tullut jopa kaksi uutta lehteä.

Minulla ei ole koskaan ollut näin paljon viherkasveja kuin nyt, ja se on kyllä täysin tämän asunnon ansiota. Onhan se aika palkitsevaa kun jopa minä, joka muistan kastella niitä aika harvakseltaan, olen saanut ne kukoistamaan. Mutta olen tullut siihen tulokseen, että ehkä se on juuri se harvakseltaan kastelu joka niille sopii kuitenkin paremmin kuin se, että ylikastelee. Joka tapauksessa, nautin kasveistani suuresti ja suosittelen kyllä muillekin viherkasvien hommaamista! Jotenkin terapeuttista.

Kokosin yksinkertaiset hoito-ohjeet viherkasveille joita minultakin löytyy kotoa.

-Annaleena

LYYRAVIIKUNA

Lyyraviikuna viihtyy valoisassa paikassa tai puolivarjossa. Suoraa auringonvaloa tulisi kuitenkin välttää, sillä paahdetta se ei arvosta. Talvikaudella lyyraviikuna pitää hieman viileämmästä, noin 18 asteen lämpötilasta. Lyyraviikunan multa tulisi pitää jatkuvasti hieman kosteana, pintamulta toki saa kastelukertojen välissä kuivahtaa. Talvikautena kastelua tulisi vähentää edelleen, mutta tällöinkin tulisi välttää koko mullan kuivahtamista. Lyyraviikunaa voi lannoittaa noin viikon tai kahden välein. Jos lyyraviikuna voi huonosti, se alkaa helposti pudottamaan lehtiään, tai niihin tulee laikkuja. Tällöin voi olla syynä vääränlainen kastelu tai liian vähäinen valaistus. Nuoren lyyraviikunan multa tulee vaihtaa vuosittain, vanhemmalle kasville riittää mullanvaihto harvemmin, ja tällöinkin riittää useimmiten pelkän pintamullan vaihto. Mullaksi käy tavallinen kukkamulta.

PEIKONLEHTI

Peikonlehti viihtyy valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringonpaisteessa. Kastele peikonlehteä säännöllisesti ympäri vuoden. Multa ei saa koskaan päästä täysin rutikuivaksi. Talvikaudella voit kastella harvemmin, mutta silloinkin kastelun on oltava säännöllistä. Peikonlehteä on hyvä lannoittaa parin viikon välein kasvukaudella eli keväästä syksyyn.Jättipeikonlehti kasvattaa ilmajuuria, joilla se luonnossa kasvaessaan kiinnittyy puiden oksiin. Ilmajuuria ei saa poistaa kotioloissakaan, vaan ne kannattaa ohjata multaan. Ne alkavat silloin toimia tavallisten juurten tavoin ja helpottavat osaltaan peikonlehden vedensaantia. Mullan vaihtaminen on ajankohtaista vasta, kun kasvutila ruukussa on selvästi käynyt ahtaaksi ja juuret täyttävät ruukun. Suureen kokoonsa nähden peikonlehti viihtyy suhteellisen pienessä ruukussa, joten uusi kannattaa mitoittaa vain hieman entistä suuremmaksi. Käytä tavallista kukkamultaa, mutta lisää siihen hieman hiekkaa. Myös altakasteluruukku sopii peikonlehdelle.

KILPIPIILEA

Kilpipiilea viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, mutta lehtiä täytyy suojata suoralta auringonpaisteelta. Pohjoiseen tai itään avautuvalla ikkunalla kilpipiilea saa yleensä riittävästi valoa. Kilpipiileaa kastellaan säännöllisesti ja multa saa kuivahtaa vain pinnaltaan kastelujen välillä. Muiden viherkasvien tapaan myös kilpipiilea pitää sumuttelusta. Kasvukaudella eli keväästä elokuulle kilpipiileaa lannoitetaan parin–kolmen viikon välein.

KUMIVIIKUNA

Kumiviikuna viihtyy hajavalossa. Suoraa auringonpaistetta ja vetoa tulisi välttää. Multa ei saisi koskaan kuivua täysin vaikka talvella pintamullan on hyvä antaa välillä kuivahtaa. Kumiviikuna pitää ravinteikkaasta mullasta. Kasvukaudelle sitä kastellaan säännöllisesti ja sitä lannoitetaan viikoittain. Lepokaudella talvella kasville annetaan lannoitetta kerran kuukaudessa. Kumiviikunaa voi huoletta leikata ja juurruttaa leikattuja versoja maljakossa. Fiikus pudottaa lehtensä, jos kastelet sitä liikaa tai liian vähän. Rytmi on oikea, kun mullan pinta ehtii välillä kuivahtaa.

Lähteet: meilläkotona.fi ja substral.fi

Cosysohva

Meille muutti vauva!

Lazy velvet samettisohva lapsi

Rahilla lisää tilaa

Joulun rauhaa