Sisustusta kaikille aisteille

Kesän asuntomessuilla inspiroidutaan elämyksellisistä tiloista, taiteesta ja tuoksuista. Yksi messujen kiinnostavimmista kohteista on pieteetillä restauroitu Bunkkeri, jonka sisustuksesta vastaa luova johtajamme Annaleena Hämäläinen.

Kesän 2018 Asuntomessut pidetään Porin Karjarannassa. Tarjouskilpailussa 5000 eurolla myyty Shellin entinen asuin-, ja autovajarakennus avaa ovensa messuyleisölle huolellisen restauroinnin jälkeen. Rakennuksen historia, omistaja Juha Heinon tarinat ja remontissa tehdyt valinnat ovat tehneet rakennuksesta jo nyt yhden messujen puhutuimmista kohteista. Luova johtajamme Annaleena vastaa ainutlaatuisen, Bunkkeriksi kutsutun rakennuksen sisustuksesta.

Vuonna 1937 Shellin edustuskäyttöön rakennettu talo edustaa ulkoa ja osittain myös sisältä ajalle tyypillistä funkistyyliä. Sisältä kohde on todella pramea vaikuttavine rappukäytävineen, ja tilat ovat saaneet vaikutteita englantilaisesta siirtomaatyylistä 1800-luvulta. Jo tässä on rakennuksen ensimmäinen yllätys; talo onkin sisältä jotain todella klassista rosetteineen, kattolistoineen ja kakluuneineen. Kiinnostavan loppusilauksen kohteelle antaa Juhan remontissa paljaaksi jätetyt tiili- ja betonipinnat, Timberwisen tumma lattia ja upeat pariisilaisesta huutokaupasta löydetyt, yli 100 vuotta vanhat valurautaiset kierreportaat.

”Lähdin liikkeelle juurikin näistä talon ristiriitaisuuksista, jotka myös tekevät siitä kiinnostavan”, kertoo Annaleena. ”Kun tapasin Juhan ensimmäisen kerran, hän kertoi ettei halua taloon mitään tavallista; tämä on ollut ohjenuorana kaikissa sisustus- ja huonekaluvalinnoissa. Olen pyrkinyt luomaan sisustuksesta uniikin, ajattoman ja talon henkeen sopivan. Sisustus on suunniteltu kuvitteelliselle keski-ikäiselle pariskunnalle, joiden aikuinen tytär on juuri muuttanut pois kotoa. Boheemi, urbaani pariskunta työskentelee luovilla aloilla, matkustelee paljon, nauttii hyvästä ruoasta, juomasta, taiteesta ja musiikista. Muotibloggaajana työskentelevällä tyttärellä on oma huone talon yläkerrassa.”

Sisustuksen lähtökohtana oli aistielämyksellisyys. Messukohteessa on runsaasti taidetta, värejä, sekä oma uniikki ääni- ja tuoksumaailmansa. Suunnitteleminen kaikille aisteille on juuri nyt suosittua, ja teemaa ei ole useinkaan asuntomessuilla hyödynnetty. Taide on tuotu kohteeseen Helsinki Contemporarysta lainattujen suurten teosten avulla. Erilaiset äänimaailmat on tarkoitus tehdä kolmeen eri kerrokseen kuhunkin tilaan sopivaksi, äänentoisto hoidetaan Genelecin ja Bower&Wilkinsin kaiuttimilla. Tuoksut tiloihin tulevat Frantsilan uudesta huonetuoksusarjasta.

Suurin osa messukohteen kalusteista on Hakolan mallistosta, ja esittelemme kohteessa muutaman kiinnostavan uutuustuotteen; Heikki Askan safarityylisen nahkaisen Noma-tuolin ja Samuli Helavuon Edit-hyllyn. Esittelemme myös upean uuden vaaleanpunaisen sametin Lazy-sohvassa.

Uniikit, marokkolaiset matot tulevat Nest Factorylta, sängyt Matrilta ja valaisimet Finnish Design Shopista. GardenLiving toimittaa kohteeseen viherkasvit. Lisäksi esitellään nuorten suomalaisten muotoilijalupausten kuten Piia Jalkasen, Tero Kuitusen ja Hanna Anosen tuotteiden prototyyppejä. Bunkkeri on Asuntomessujen yhteistyökumppanin BMW:n virallinen kohde, jossa esitellään liikkumisen tulevaisuutta.

Porin Asuntomessut 2018

Kohde 16: Bunkkeri, Verstaskatu 4

Omistaja ja rakentaja Juha Heino

Pääyhteistyökumppani: BMW
Lattia: Timberwise
Valaisimet: Finnish Design Shop
Sängyt: Matri
Matot: Nest Factory
Taide: Helsinki Contemporary
Astiat: Iittala