Mille arvonsa antaa

Sisustusblogien ja -lehtien siivittämässä inspiraatiomyrskyssä omalle pakko saada –listalle kerääntyy usein toinen toistaan kauniimpia asioita. Niiden viehätys pohjaa ehkä ajattomaan designiin, sesongin trendeihin tai yksittäiseen wow-factoriin.

”Eettisiä kysymyksiä pohdittaessa tulee nopeasti eteen isoja ja monimutkaisia kysymyksiä, joihin
helppoja tai yksinkertaisia vastauksia ei useinkaan ole.”

Kun todellisuus iskee tajuntaan, mietitään seuraavaksi ehkä miten tavara ihan oikeasti istuu omaan kotiin ja mihin asti budjetti paukkuu. Liian harvoin huomio kiinnittyy tarinaan tavaran takana, näin ainakin itse uskallan myöntää. Ei ehkä automaattisesti tule kysyneeksi kuka (tai mikä) tavaran on tehnyt – kone vai ihminen? Entä millaisissa olosuhteissa? Ja onko työstä maksettu tekijälleen reilu korvaus?

Vaikka ideaalitilanteessa jokainen valinta olisi yhtä oikea, ovat tarinat niin vaatteiden kuin tavaroidenkin taustalla kovin erilaisia. Eettisiä kysymyksiä pohdittaessa tulee nopeasti eteen isoja ja monimutkaisia kysymyksiä, joihin helppoja tai yksinkertaisia vastauksia ei useinkaan ole.

Kuluttajan valinnoista yhtään helpompia eivät tee yritysten kirjavat yritykset vakuuttaa asiakas tuotteen eettisyydestä, vihreydestä tai muista hyveistä – nämä kun eivät aina ole ihan sitä miltä näyttävät. Ja sitten on niitäkin yrityksiä, jotka eivät aina muista nostaa omaa häntäänsä, vaikka aihetta olisi.

Mitään sulkaa omaan hattuuni en kulutusvalintojeni eettisyydestä aina saa. Tässä kotisohvalla kirjoitellessa voin onneksi todeta, että ainakin se on Suomessa käsityönä tehty ja taustalta löytyy pitkän linjan perheyritys, jota bonuksena luotsaa vielä aivan ihana porukka. Harvasta tuotteesta voi mennä takuuseen aina henkilöstöä myöten.Voisin jopa sanoa, että sohvamme on ekologinen huonekalu. Kun yrityksen ideologiasta löytyy vielä taistelu kertakäyttökulttuuria vastaan, ollaan jo aika varmoilla vesillä!

-Hanna

Cosysohva

Meille muutti vauva!

Lazy velvet samettisohva lapsi

Rahilla lisää tilaa

Joulun rauhaa