Sohvan viikkohuolto – näillä vinkeillä lisäät sohvasi käyttöikää

HOITO-OHJEET

Sohvan viikkohuolto – näillä vinkeillä lisäät sohvasi käyttöikää

Milloin olet viimeksi huoltanut sohvasi? Saat sohvallesi tai nojatuolillesi reilusti lisää käyttöikää kun huollat sitä säännöllisesti. Verhoillut kalusteet kaipaavat viikottaista huolenpitoa, joka ei vaadi paljon vaivaa mutta tekee kalusteistasi mukavampia käyttää.

Hakola verhoilusuoja
Hakola verhoilusuoja

Sohvan perushuolto

Sohvan viikoittainen imurointi tekstiilisuulakkeella pitää pölyt poissa. Imuroi sohvan pinta matalalla teholla jotta kangas ei kulu liikaa. Säännöllinen kankaan imurointi pitää pölyn poissa antaen sille huomattavasti lisää käyttöikää.

Muista myös kääntää välillä selkätyynyt toisinpäin ja vaihtaa niiden paikkaa, tyynyt kun kuluvat eniten niiltä kohdin missä kunkin perheenjäsenen lempipaikka sijaitsee. Voit myös viedä sohvatyynyt suursiivouksen yhteydessä ulos tuulettumaan, suosittelemme myös tyynyjen kevyttä tamppausta raikkaassa ulkoilmassa.

Tärkeimpänä sohvan viikottaisena huoltotoimenpiteenä on selkätyynyjen pöyhintä, joka on yksinkertaisin ja nopein keino ryhdistää koko sohvan ilme. Ota tyyny pois paikoiltaan ja hakkaa sitä kevyesti molemmin puolin jotta täyte jakaantuu tasaisesti ja täyte palautuu takaisin pöyheään muotoonsa.

Hakola tekstiilikalusteiden hoitopakkaus

Tahranpoisto

Jos sohvaan tulee tahra, kannattaa se ensisijaisesti puhdistaa jäähtyneellä keitetyllä vedellä, joka ei jätä kalkkitahroja sohvan kangaspintaan. Mikäli tahra ei lähde keitetyllä vedellä, voit irrottaa sen tekstiilipesuaineen avulla.

Valitse sohvasti puhdistukseen aina hellävarainen tekstiilipesuaine. Tahrat kannattaa ehdottomasti poistaa heti tuoreeltaan, ennen kuin lika imeytyy tekstiiliin ja värjää sen kuidut. Sumuta pesuaine likaantuneelle alueelle ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Pyyhi lika ja pesuaine pois kostutetulla, puhtaalla froteeliinalla tahran keskustaa kohti, jotta vältät lian leviämisen. Kostuttamalla pinnan laajemmalta alalta esim. saumasta saumaan voit estää vesirajojen syntymisen.

Sohvan hoitoa ja puhdistusta voi helpottaa sisustustekstiileille tarkoitetulla verhoilusuojalla. Sen tarkoituksena on estää lian ja kosteuden imeytyminen kankaaseen. Suojauksen voi tehdä kaikille kodin tekstiilipinnoille. Suojatut tekstiilit on helppo pitää puhtaina, sillä suojatusta pinnasta tahrat lähtevät pienellä pyyhkäisyllä. Kuivuneet tahrat taas poistetaan kostealla liinalla.

Sisustustekstiilien ylläpitoon sopii hyvin Hakolan Sofa Care Kit, joka sisältää tehokkaan tekstiiliverhoilusuojan, korkeatasoisen tekstiilipesuaineen, taikasienen sekä froteeliinan.

Hakola tekstiilipesu
Hakola tekstiilipesu

Konepesu

Silloin tällöin sohvan päälliset kaipaavat perusteellisempaa puhdistusta. Sohviemme päälliset voidaan pestä hienopesuohjelmalla 30 asteessa mietoa pesuainetta käyttäen. Ota huomioon, että kotikoneessa sohvan päälliset on yleensä hyvä pestä useammassa osassa.

Yleensä riittää istuin- ja selkätyynyjen peseminen. Päälliset irrotetaan vetoketjut avaamalla; taivuta tyyny keskeltä kahtia, jolloin päällisen irrottaminen ja takaisin laittaminen käy helpommin. Tyynyn taivuttaminen vähentää vetoketjujen rasitusta.

Rungon kangas harvemmin pääsee likaantumaan siten, että se vaatisi pesua. Suosittelemme rungon päällisen pesua pesulassa sen suuren koon vuoksi. Pesu onnistuu kuitenkin myös reilunkokoisessa kotikoneessa. Päällisen saa irti rungosta ujuttamalla sormet tarranauhan väliin, kääntämällä tarran poispäin vanuverhoilusta ja nostamalla päällisen pois paikoiltaan. Suosittelemme vastakappaleen asettamista rungon päällisen tarranauhaan pesun ajaksi, jotta se ei aiheuta vahinkoa kankaalle. Voit tilata meiltä veloituksetta tarranauhan vastakappaleen (info@hakola.fi), tai ostaa sitä esimerkiksi ompelutarvikeliikkeestä.

Pesun jälkeen päälliset kannattaa asettaa paikalleen hieman kosteina. Rungon päällisten kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Aseta rungon päällinen sohvaan varovasti siten, että sohvan takasaumat kulkevat koko ajan samalla korkeudella ja mukaillen sohvan muotoja. Viimeisenä asetetaan sohvan edessä kulkevan alareunan verhoilu paikoilleen. Rungon päällisen tarranauha kannattaa pitää ulospäin käännettynä asettamisen ajan, ettei se tarraa vanuverhoiluun kiinni. Istuin- ja selkätyynyt asetetaan paikoilleen samalla tekniikalla kuin pois ottaessa. Kun laitat vetoketjua kiinni, paina toisella kädellä tyynyä alaspäin, ettei vanu jää vetoketjun väliin.

Pienen freesauksen jälkeen sohva tuntuu taas kuin uudelta. Aurinkoisia siivoushetkiä!

Hakola tekstiilikalusteiden hoitopakkaus