Sohvan viikkohuolto – näillä vinkeillä lisäät sohvasi käyttöikää

HOITO-OHJEET

Sohvan viikkohuolto – näillä vinkeillä lisäät sohvasi käyttöikää

Milloin olet viimeksi huoltanut sohvasi? Saat huonekaluillesi reilusti lisää käyttöikää säännöllisellä huoltamisella. Pieni viikottainen huolenpito ei vaadi juurikaan aikaa tai vaivaa, mutta tekee kalusteistasi mukavampia käyttää.

Hakola verhoilusuoja
Hakola verhoilusuoja

Sohvan perushuolto

Sohvan säännöllinen imurointi tekstiilisuulakkeella on tärkeää pölyn poistamiseksi kankaan pinnalta. Matala imuteho riittää, eikä kuluta kangasta. Imuroimalla sohvan säännöllisesti estät pölyä pinttymästä nypyksi kankaan pintaan, ja verhoilu pysyy kirkkaana ja raikkaana.

Käännä välillä sohvan selkätyynyt ympäri ja vaihtele niiden paikkaa tasataksesi niiden kulutusta. Tyynyt ovat isoimmalla kuormituksella niillä paikoilla, missä kukin perheenjäsen mieluiten istuskelee. Voit myös viedä sohvatyynyt ulos tuulettumaan tai imuroida ne kevyesti.

Vaahtomuovitäytteiset selkätyynyt eivät vaadi pöyhimistä, mutta Ecosupersoft-täytteiset selkätyynyt voi ryhdistää helposti ottamalla selkätyynyn ulos päällisestä ja asettamalla sen takaisin ylösalaisin. Kun tyyny on taas päällisen sisällä, voit möyhiä sen muotoonsa muutamalla napakalla kämmensyrjäiskulla.

Hakola tekstiilikalusteiden hoitopakkaus

Tahranpoisto

Monet vesipestävistä kankaistamme hylkivät likaa, ja tahrat voi poistaa niistä puhtaalla vedellä ja pyyhkeellä. Jos asut kovan vesijohtoveden alueella, voi käyttää puhdistamiseen tislattua vettä, akkuvettä, välttääksesi kalkkirenkaiden syntymisen.

Valitse pesuaine aina tahran mukaan. Verhoilluille huonekaluille tarkoitetulla tekstiilipesuaineella poistat yleisimmät tahrat hellävaraisesti. Tärkeää on poistaa tahrat heti tuoreeltaan, jottei lika pääse imeytymään ja jämähtämään syvälle kuituihin. Noudata aina pesuaineen käyttöohjeita ja testaa pesuainetta ensin huomaamattomaan kohtaan. Jos pyyhit tahraa, tee se aina reunoilta keskustaa kohti, jotta tahra ei leviä. Onnistuneen tahranpoiston jälkeen verhoilu kannattaa kostuttaa kevyesti saumasta saumaan, jotta tahranpoistoalueen reunoille ei jää rengasta.

Sohvan hoitoa ja puhdistusta voit helpottaa sisustustekstiileille tarkoitetulla verhoilusuoja-aineella, joka estää lian ja nesteen imeytymisen kankaaseen. Verhoilusuojaa voi käyttää suurimpaan osaan kankaitamme, mutta esimerkiksi Soft-kangas hylkii likaa jo itsessään. Suojatut tekstiilit on helppo pitää puhtaina, sillä suojatusta pinnasta tahrat lähtevät pienellä pyyhkäisyllä. Kuivuneet tahrat taas poistetaan kostealla liinalla.

Hakolan Sofa Care Kit -pakkauksesta löydät tahranpoistoon tarvitsemasi tuotteet: tehokkaan verhoilusuoja-aineen, korkeatasoisen tekstiilipesuaineen, taikasienen sekä froteeliinan.

Hakola tekstiilipesu
Hakola tekstiilipesu

Konepesu

Vesipestävät verhoilukankaamme voi pestä myös pesukoneessa hienopesuohjelmalla 30 asteessa. Älä ylitäytä konetta, vaan pese päälliset tarvittaessa muutamassa osassa.

Yleensä vain istuin- ja selkätyynyjen päälliset likaantuvat käytössä niin, että ne vaativat konepesua. Kun irrotat päälliset pesua varten, taita tyynyt ensin kahtia polvien välissä, niin vetoketju on helpompi avata ja sisätyyny vetää ulos.

Sohvan rungon päällinen likaantuu harvemmin käytössä siten, että se vaatisi vesipesua. Rungon päällinen on suurikokoinen, joten varmista ennen pesua, että se mahtuu pyörimään kunnolla pesukoneen rummussa. Jos päällinen on liian suuri kotikoneeseen, se kannattaa suosiolla pesettää pesulassa. Rungon päällinen on kiinni rungossa tarranauhalla. Päällisen irrottaminen on helppoa, kun asetat tarranauhan vastakappaletta kiinni tarranauhaan samalla, kun irrotat päällisiä. Älä koskaan pese tarranauhallisia päällisiä ilman vastakappaleita, sillä suojaamaton tarranauha repii kangasta. Lähetämme tarranauhan vastakappaleen sinulle veloituksetta, kun haluat pestä kankaan.

Pesun jälkeen päälliset kannattaa asettaa paikalleen hieman kosteina. Rungon verhoilu käy kätevästi, kun asetat aluksi käsinojien kulmat huolellisesti paikalleen, ja vasta sen jälkeen hivutat päällisen alas. Vedä kangas paikalleen vähän kerrallaaan tasaisesti ympäri runkoa. Kiinnitä viimeisenä sohvan etureunan kaistale. Pidä tarranauhan vastakappale paikallaan, kunnes kiinnität tarrat runkoon. Istuin- ja selkätyynyjen päälliset sujahtavat helposti tyynyjen päälle, kun taivutat tyynyt ensin polviesi väliin kaksin kerroin. Vetoketjuja sulkiessasi paina toisella kädellä tyynyä alas, jotta vanua ei pääse vetoketjun väliin.

Pienen freesauksen jälkeen sohva tuntuu taas kuin uudelta. Aurinkoisia siivoushetkiä!

Hakola tekstiilikalusteiden hoitopakkaus

Sohvan viikkohuolto – näillä vinkeillä lisäät sohvasi käyttöikää

Milloin olet viimeksi huoltanut sohvasi? Saat sohvallesi tai nojatuolillesi reilusti lisää käyttöikää kun huollat sitä säännöllisesti. Verhoillut kalusteet kaipaavat viikottaista huolenpitoa, joka ei vaadi paljon vaivaa mutta tekee kalusteistasi mukavampia käyttää.

Lue lisää
Sohvan kevätsiivous

Kevään saapuessa monella on mielessä kunnon kevätsiivous, armoton aurinko kun paljastaa ikävästi nurkissa pyörivät pölypallerot ja sohvakin voi alkaa näyttää siltä, että se kaipaisi pientä huoltamista. Ei hätää! Sohviemme huolto on tehty helpoksi, ja lisäksi se voi olla hauskaa kuten kuvista näkyy!

Lue lisää
Kokemuksia päällisten pesusta

Tiina Ilmavirta Design Wash -blogin takaa toteutti kodissaan isomman kevätsiivouksen, jonka tiimoilta hän puhdisti perheen molemmat sohvat, toisen Softcaren tekstiilipesua käyttäen ja toisen pesukoneessa pesemällä. Suurin osa Hakolan kankaista on itsessään likaahylkiviä, mutta toisinaan näkyviä tahroja kuitenkin tulee.

Lue lisää